Orbánt kifütyülték, de Fico még nagyobb tiltakozást váltott ki Prágában a V4-csúcs előtt

2024. február 27. – 12:34

Másolás

Vágólapra másolva

Kifütyüléssel és skandálással várta néhány tucat tüntető a visegrádi négyek két oroszbarátnak tartott miniszterelnökét, Orbán Viktort és Robert Ficót a prágai Liechtenstein-palota előtt.

Több mint egy év után tartanak csúcstalálkozót a V4-ek (Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország) miniszterelnökei, de éles törésvonalak alakultak ki az államok között főként az orosz–ukrán háború megítélésében és az Ukrajnának nyújtott támogatások kérdésében.

„Nem állítom, hogy számomra a legnagyobb öröm találkozni azokkal a kollégákkal, akikkel számos kulcsfontosságú kérdésben tulajdonképpen nem értek egyet. A magyar és a szlovák kormányfőre gondolok. Mindezek ellenére párbeszédet kell folytatnunk, valakinek ezt is meg kell tennie” – mondta a házigazda Petr Fiala cseh miniszterelnök hétfőn, aki Donald Tuskkal külön is megbeszélést folytatott. A találkozó jelentőségéről itt írtunk.

A csúcstalálkozó előtt csehországi aktivisták európai uniós és ukrán zászlókat lengettek, valamint Ficónak és Orbánnak üzenő molinókat feszítettek ki. A szlovák és magyar miniszterelnököt az egyik tábla felirata szerint Putyin táskahordozóinak tekintik, míg Ficót hazaküldték, ami a tüntetők szerint Moszkvát jelenti.

Az egyik aktivista arról beszélt, hogy Magyarország az Európai Unió olyan tagállama, amely kiiratkozott a demokratikus országok közül, és a svédek NATO-csatlakozásának blokkolásával – amit végül másfél évnyi huzavona után hétfőn ratifikált a parlament – nagy szívességet tettek Oroszországnak. A demonstrálók Szlovákiát és Magyarországot is kollaboráns államnak tartották.

Tüntetők várták Orbán Viktort és Robert Ficót Prágában – Fotó: Fehér János / Telex
Tüntetők várták Orbán Viktort és Robert Ficót Prágában – Fotó: Fehér János / Telex

A V4-ek közül először Petr Fiala érkezett, majd a lengyel Donald Tusk gurult be a Liechtenstein-palotához. Ő azt a kérdést kapta, hogy él-e még a V4, amire azt felelte, hogy igen. Harmadikként Orbán Viktor érkezett, akit kifütyült a nagyjából ötvenfős demonstráló csoport.

A tárgyalásra érkező miniszterelnök tudósítónknak kérdésre annyit mondott, hogy derűs a hangulat, feszültségek mindig vannak, de azokat is derűvel kell kezelni.

Az utolsóként érkező Fico váltotta ki a tüntetők között a legnagyobb felháborodást, elhangzottak olyan skandálások, hogy „börtönbe vele”, és a csehszlovák állambiztonsági szolgálattal is összefüggésbe hozták. Míg Orbán ügyet sem vetett a tüntetőkre, Fico azt mondta, üdvözli a kollégákat, néhány lépést tett feléjük, és odaintett nekik.

A V4-ek miniszterelnökei a megbeszéléseik után a tervek szerint 13:15-kor állnak ki közös sajtótájékoztatóra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!