Több kulcsfontosságú tagállam támogatja, hogy a holland kormányfő legyen a NATO következő vezetője

2024. február 22. – 19:25

Másolás

Vágólapra másolva

Mások mellett az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország is jelezte, hogy támogatná a jelenleg holland miniszterelnököt, Mark Ruttét abban, hogy ő legyen a NATO következő főtitkára. Ezzel elég komoly esélyessé lépett elő, de már érkeztek olyan hírek, hogy a románok állítólag jelölni fogják Klaus Iohannist, az ország elnökét a posztra, ami bonyolíthatja a dolgokat.

A Reuters cikke szerint a Biden-adminisztráció elkötelezetten támogatja Rutte indulását, mert úgy gondolják, hogy nemcsak tisztában van azzal, hogy mennyire fontos szerepe van a szövetségnek, hanem ösztönös vezető és kommunikátor, a képességei pedig pont kapóra is jönnének ezekben a nehéz időkben. Az angolok, a németek és a franciák is támogatnák Ruttét, a Reutersnek nyilatkozó diplomaták szerint pedig összesen húsz ország állhatott be mögé.

Az amerikaiak, illetve a három nagy európai hatalom támogatásának birtokában Rutte kétségtelenül jó helyzetben van, de a sikerét még nem veheti biztosra, a Bloomberg újságírója szerint ugyanis a románok állítólag jelölni fogják Klaus Iohannist, az ország elnökét a posztra. Ez azért lehet érdekes, mert Iohannis azoknak az országoknak lehet szimpatikus, akik még nem álltak be Rutte mögé, az új főtitkár megválasztásához pedig teljes konszenzusra van szükség. Lengyelország, Törökország és Magyarország is ide tartozik, utóbbi esetben ráadásul közismert, hogy a holland miniszterelnök és Orbán Viktor nem igazán jönnek ki egymással,

a magyar kormányfő 2020-ban az uniós költségvetés egyik vitája után Rutte nevét sem volt hajlandó kimondani, csak lehollandfickózta a kollégáját.

Az mindenesetre biztos, hogy az októberben leköszönő Jens Stoltenberg utódja nehéz időszakban venné át a NATO vezetését, az ukrajnai háború mellett azért is, mert az amerikai elnökválasztás előtt jó pozícióban lévő republikánus jelölt az a Donald Trump, aki nemrég azt pedzegette, hogy Amerikának nem kéne megvédenie azokat, akik nem fizetnek eleget. Rutte a miniszterelnöksége alatt Trumppal sem volt rossz viszonyban, de a mostani kijelentéseire úgy reagált, hogy az európai országoknak abba kell hagynia a nyavalygást Trump miatt, és arra kell fókuszálniuk, hogy mit tudnak tenni Ukrajna megerősítéséért.

A holland miniszterelnök ezzel elég erősen utalt arra, hogy szívesen vezetné a NATO-t, amiben nem is fogja megakadályozni semmi, hiszen a pártja éléről már tavaly leköszönt, és amint megalakul az új holland kormány, kormányfői feladatai sem lesznek már. Az persze jó kérdés, hogy ez mikor fog megtörténni, mert bár a bevándorlásellenes, Geert Wilders által vezetett Szabadságpárt novemberben megnyerte a kormánykoalíció tavalyi összeomlása miatt kiírt választást, saját koalíciót azóta sem sikerült összehoznia.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!