Magyarországon számítanak leginkább orosz győzelemre egy tucat EU-tag közül

2024. február 21. – 09:56

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarországon számítottak a legnagyobb arányban orosz győzelemre Ukrajna ellen a Külkapcsolatok Európai Tanácsának (ECFR) szerdán nyilvánosságra hozott felmérésén. A megkérdezett magyarok 31 százaléka mondta azt, hogy Oroszország fog nyerni. Ezt a lengyeleket és a portugálokat leszámítva mindenhol esélyesebbnek tartották, mint azt, hogy az ukránok kerekedjenek felül, az adatokat ráadásul az avgyijivkai kivonulás előtt vették fel. Ugyanakkor 12 országban mindenhol (átlagosan 37 százalékban) valamilyen megegyezést tartottak a leginkább valószínűnek. A magyarok válaszolták a legnagyobb arányban (64 százalékban), hogy az EU-nak rá kellene vennie Ukrajnát a tárgyalásokra. Csak 16 százalékuk mondta, hogy inkább támogatást kellene nyújtani az elfoglalt területek visszaszerzésére.

A magyarok viszonylag nagy arányban látták úgy, hogy az ukrán menekültek kockázatot jelentenek, de a 37 százalékkal csak a második helyen állnak Lengyelország mögött. (Ott az Eurostat februári adatai szerint közel egymillióan kaptak menekültstátuszt, míg nálunk kevesebb, mint 34 ezren.) A magyar megkérdezettek 19 százaléka látott lehetőséget az ukrán menekültekben. A többiek vagy nem tudták, vagy egyik válasszal sem értettek egyet, vagy egyszerűen nem érdekelte őket a kérdés.

Magyarországon örülnének a legnagyobb arányban (28 százalékban), ha Donald Trump nyerne az Egyesült Államok őszi elnökválasztásán, de még nálunk is kisebbségben vannak azokhoz képest, akik csalódottak lennének (32 százalék). Az ECFR szerint több jobboldali párt támogatói között is elemezték a kérdést, és a 12 országban csak a fideszesek többsége lenne boldog, ha a republikánus előválasztásokon eddig kimagaslóan szereplő volt elnök újra a Fehér Házba költözhetne.

Ha az USA új vezetője korlátozná az eddigi támogatást Ukrajnának, a megkérdezett magyarok 54 százaléka szerint az EU-nak is így kellene tennie, ami a legmagasabb arány a 12 ország között. Átlagban csak a válaszadók harmada mondta ugyanezt, 21 százalékuk tartaná a mostani szinten, 20 százalék pedig még emelne is.

A magyarok a görögökkel együtt holtversenyben az élen állnak abban is, hogy 48 százalékuk szerint az EU negatív szerepet játszott a háborúban, csak 25 százalék véli ellenkezőleg. A 12 ország átlagában is a negatív mellett áll a relatív többség (37 százalék a 29 százalék pozitívval szemben).

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!