Putyin meglepődött, és állítja, hogy nem terveznek atomfegyvereket küldeni az űrbe

2024. február 20. – 19:36

Másolás

Vágólapra másolva

Összefoglalónk az orosz-ukrán háborút érintő keddi hírekből:

Putyin és az atomfegyverek

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter és Vlagyimir Putyin is reagáltak kedden azokra a múlt héten felröppent pletykákra, melyek szerint Oroszország műholdak ellen felhasználható atomfegyvereket akar telepíteni az űrbe. Sojgu a TASZSZ orosz hírügynökségnek azt mondta, nincsenek ilyen tervek, Putyin pedig hangsúlyozta, hogy az oroszok ugyanazt csinálják az űrben, amit mindenki más is.

Sojgu egész pontosan azt mondta, hogy Oroszország nem telepített atomfegyvereket az űrbe, nem is tervez ilyesmit, és erre vonatkozó projektek sincsenek folyamatban. Putyin a TASZSZ szerint egy Sojguval folytatott megbeszélésen reagált a miniszter által erről összeállított jelentésre, ahol állítólag nem is értette, hogy miért merült fel egyáltalán az ötlet. „Az űrben ugyanazt csináljuk, amit a többi ország, beleértve ebbe az Egyesült Államokat is. Ezt ők is pontosan tudják” – mondta Putyin.

Az oroszok űrbe telepített atomfegyvereiről az Egyesült Államok vezetése állítólag a saját hírszerzésétől kapott infókat, a CNN múlt heti cikke szerint attól tartanak Washingtonban, hogy az oroszok nukleáris, műholdak ellen felhasználható fegyverrendszert fejlesztenek ki. Az arról először beszámoló Mike Turner kvázi riadóztatta a képviselőket miatta, az információt az amerikai kongresszus mellett a fontos szövetséges államokkal is megosztották, de az hamar kiderült, hogy nem azonnali fenyegetésről van szó.

Emiatt felmerült, hogy Turner pánikoltatása annak tudható be, hogy szeretne támogatást szerezni az Ukrajnának nyújtandó segélycsomag képviselőházi elfogadásához. Ugyan a szenátus megszavazta azt nemrég, de a képviselőházi republikánusok ódzkodnak tőle, és összekötnék a mexikói határ védelmével, a bevándorlás szigorúbb ellenőrzésével. Korábban az oroszok is ezt pedzegették, Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes amellett, hogy „rosszindulatú koholmánynak” nevezte az értesülést, hozzátette, hogy szerinte ezzel azt akarják elérni, hogy az amerikai képviselők több pénzt szavazzanak meg Oroszország gyengítésére.

Nemkívánatos szervezetnek minősítették Oroszországban a Szabad Európa Rádiót

Felvette a nemkívánatos szervezetek listájára az orosz igazságügyi minisztérium a Szabad Európa/Szabadság Rádiót (RFE/RL). A médium a külföldi ügynökök listáján is szerepel. A tárca honlapján a Szabadság Rádió a 142. szám alatt szerepel. Az intézkedés megtiltja az Egyesült Államok által a hidegháború óta finanszírozott adó oroszországi működését, alkalmazottait bírósági eljárás fenyegeti. „Világos, hogy az orosz hatóságok nem akarják, hogy a nép tájékozott legyen azzal kapcsolatban, mit tesz az orosz rezsim külföldön, és mit cselekszik a saját népével” – jelentette ki újságírók előtt Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium egyik szóvivője.

Új eljárást kezdeményeztek Oroszországban Navalnij testvére ellen

Új büntetőeljárást kezdeményeztek Oleg Navalnij, a börtönben elhunyt orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij fivére ellen, írja a TASZSZ. Az orosz állami hírügynökség nem közölte, hogy a büntető törvénykönyv melyik cikke alapján indult meg az eljárás, csak annyit írt, hogy a rendőrség nyomoz Oleg Navalnij után, aki egy másik ügy miatt már szerepel a körözött személyek listáján. 2014-ben Oleg Navalnijt csalás címén 3 és fél évi börtönre ítélték, amivel a Kreml bírálói szerint nyomást akartak gyakorolni a testvérére. Néhány nappal Alekszej Navalnij halála után Vlagyimir Putyin orosz elnök a belügyminisztérium vezérezredesévé léptette elő Valerij Bojarinyevet, az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSzIN) helyettes vezetőjét.

A Navalnij által alapított Korrupcióellenes Alapítvány igazgatója kedden azt írta a Telegram üzenetküldő alkalmazáson, hogy Bojarinyev személyesen volt felelős Navalnij megkínzásáért a börtönben. „Világosan látni kell, hogy Putyin a kínzást jutalmazta” – írta Ivan Zsdanov Bojarinyev előléptetése kapcsán.

Nagyköveteket kérettek be Navalnij halála miatt

Bekérették kedden a varsói orosz nagykövetet a múlt héten börtönben meghalt Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető ügyében – közölte a lengyel külügyminisztérium. A tárca honlapján közzétett közlemény szerint Szergej Andrejev nagykövetnek elmondták: Lengyelország felszólítja Oroszország vezetését, vállaljon felelősséget Navalnij haláláért, és végezzen „teljes körű és átlátható vizsgálatot” a halál okainak és körülményeinek megállapítása végett.

Hadja Lahbib belga külügyminiszter is bekérette Oroszország belgiumi nagykövetét, és Belgium nevében független vizsgálatot kért Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus halála okainak átlátható és tárgyilagos megállapítása érdekében – tájékoztatott a belga külügyminisztérium kedden. A külügyminiszter nevében a kétoldalú ügyekért felelős főigazgató tájékoztatta az orosz nagykövetet arról, hogy Belgium úgy véli, Oroszország elmulasztotta teljesíteni azon kötelességét, amely szerint az ország és börtönrendszere felelős a fogvatartottak egészségi állapotáért.

Franciaország „független és átfogó vizsgálatot” kér Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus halála ügyében, melyért az orosz hatóságokat tartja „teljes mértékben felelősnek” – közölte kedden a francia külügyminisztérium. „Franciaország az orosz hatóságokat tartja teljes mértékben felelősnek Alekszej Navalnij haláláért, akinek fogvatartási körülményei jelentősen romlottak azóta, hogy börtönkolóniába szállították át”, és ezért „független és átfogó vizsgálatot” kér a halála ügyében – olvasható a szóvivőhelyettes közleményében.

Az EU külügyi szolgálatának Kelet-Európáért, Oroszországért és Közép-Ázsiáért felelős igazgatója bekérette Oroszország Európai Unió melletti ügyvivőjét, Kirill Logvinovot Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus halála ügyében – közölte a brüsszeli testület kedden. A külügyi szolgálat sajtóközleménye szerint „az uniós fél közölte felháborodását Navalnij halála miatt, amiért a végső felelősség Vlagyimir Putyin orosz elnököt és az orosz hatóságokat terheli”. Michael Siebert felszólította Oroszországot, hogy tegye lehetővé Alekszej Navalnij halála körülményeinek független és átlátható nemzetközi kivizsgálását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!