Vizsgálják Lengyelországban, hogy az előző kormány visszaélt-e a Pegasus kémszoftverrel

2024. február 19. – 19:58

Vizsgálják Lengyelországban, hogy az előző kormány visszaélt-e a Pegasus kémszoftverrel
Jarosław Kaczyński, az előző kormánypárt, a Jog és Igazságosság vezetője egy januári sajtótájékoztatón – Fotó: Wojtek Radwandski / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Vizsgálóbizottságot állított fel a lengyel parlament, hogy kiderítsék, visszaélt-e az előző kormány a Pegasus izraeli kémszoftverrel – írja a Politico. Egy ilyen bizottság felállítása volt a jelenlegi kormány egyik legfontosabb választási ígérete.

A Pegasus egy izraeli kémszoftver, amivel okostelefonokat tudnak lehallgatni, de ezzel hozzá tudnak férni mindenféle telefonon tárolt adathoz is. 2021 nyarán derült ki, hogy Magyarországon és más országokban ellenzéki politikusokat, üzletembereket és újságírókat is megfigyeltek vele, Kósa Lajos pedig elismerte, hogy itthon a Belügyminisztérium vette meg a kémszoftvert (bár az ügyészség később azt állította, ez „tényszerűen nem felel meg a valóságnak”).

Az ügy az Európai Parlamentig is eljutott, külön bizottságot hoztak létre, ami a Pegasus használatát vizsgálja, akik tavaly még Magyarországra is ellátogattak. A magyar kormány nem fogadta a delegációt, Varga Judit pedig brüsszeli bohózatot emlegetett.

A lengyel vizsgálóbizottság most a tavaly leváltott kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) vezetőit, köztük Jarosław Kaczyńskit hallgatná ki. Kaczyński, a párt feje korábban tagadta, hogy ellenzéki politikusok ellen használták volna a szoftvert a 2019-es választások során, de azt elismerte, hogy valóban vettek ilyen kémprogramot.

„Túlspilázzák. Minden a lengyel érdekeknek megfelelően történt, hogy a biztonsági szervek fel tudjanak lépni a bűnözés és a kémkedés ellen”

– mondta a múlt héten Kaczyński.

A jelenlegi kormány szerint a PiS az ellenségeit és a saját tagjait is megfigyelte a Pegasus segítségével.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!