Navalnij üzenete az oroszoknak arra az esetre, ha megölnék: „Ez azt jelenti, hogy hihetetlenül erősek vagyunk”

2024. február 17. – 14:11

Másolás

Vágólapra másolva

Alekszej Navalnij egy róla készült, tavalyi dokumentumfilmben üzent a hallgatóságnak azzal kapcsolatban, mi következik abból szerinte, ha a Putyin-rezsim végez vele – vette észre a Hvg.hu. Daniel Roher rendező filmjének ez a jelenete most külön is felkerült YouTube-ra.

„Az üzenetem arra az esetre, ha megölnének, nagyon egyszerű: ne adjátok fel!” – mondja először Navalnij angolul, majd oroszul hosszabban is kifejti.

„Valami nagyon nyilvánvaló dolgot kell mondanom nektek. Nem szabad feladnotok. Ha úgy döntöttek, hogy engem megölnek, az azt jelenti, hogy hihetetlenül erősek vagyunk. Ki kell használnunk ezt az erőt, hogy ne adjuk fel, hogy ne feledjük, hogy hatalmas erő vagyunk, amelyet ezek a rosszfiúk elnyomnak. Nem vesszük észre, hogy valójában milyen erősek vagyunk. A gonosz diadalához csak az szükséges, hogy a jó emberek ne tegyenek semmit. Szóval ne legyetek tétlenek!” – mondja.

Daniel Roher, akinek Navalnijról készült filmjét 2022-ben mutatták be, az NPR-nek beszélt arról, hogy sokkolta a mindössze 47 éves Navalnij halálhíre. Azt mondta, Putyin makacs kritikusa hihetetlenül optimista, okos ember volt, és a rendezőt is meglepte, hogy mennyire biztos volt önmagában és a küldetésében.

Az orosz ellenzék emblematikus figurája, Alekszej Navalnij 2021-ben került rács mögé, egy ideje már az északi sarkkör közelében, Oroszország egyik legszigorúbban őrzött börtönében tartották fogva. Halálát a hivatalos verzió szerint tüdőembólia okozta, ugyanakkor az Európai Tanács elnöke Oroszországot tartja felelősnek érte, és Joe Biden amerikai elnök is azt mondta, fel van háborodva miatta. A politikusról és haláláról szóló portrénk itt olvasható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!