Számos petíció ellenére Izraelt nem zárják ki az Eurovíziós Dalfesztiválról

2024. február 15. – 15:00

Másolás

Vágólapra másolva

Annak ellenére, hogy számos petíció érkezett a dalversenyt szervezőjéhez annak érdekében, hogy Izraelt a Gázai övezetben okozott pusztítás miatt zárják ki az Eurovízióról, az Európai Műsorszolgáltató Unió (EBU) csütörtökön nyilvánosságra hozott döntése szerint a zsidó állam az elmúlt 50 évhez hasonlóan idén is elküldheti saját versenyzőjét a svédországi megmérettetésre.

A petíciók zöme arra a precedensre hivatkozott, hogy 2022-ben, Ukrajna inváziója után Oroszországot azonnal kizárták az Eurovíziós Dalfesztiválról. Azonban a szervezők felhívták a figyelmet arra, hogy ez a rendezvény politikamentes; sőt, nem is országok, hanem a közszolgálati adók között rendezik meg. Márpedig az izraeli Kan közszolgálati csatorna mindenben megfelel az EBU kritériumainak.

A Kan válogatóját egyébként a 20 éves Eden Golan nyerte, az énekesnő egyelőre még nem közölte, melyik dalát szeretné előadni a május 9-i második elődöntőben. A válogatót ezzel a nótával nyerte meg:

Magyarország 2019-ben indult utoljára a versenyen, azóta – különösebb indoklás nélkül– kihagyjuk a bulit, bár a sokáig hivatalos válogató műsornak számító A Dal című köztévés zenés versenyt ettől függetlenül megrendezik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!