Az izraeli erők behatoltak a hán júniszi al-Nasszer kórházba

2024. február 15. – 12:08

Másolás

Vágólapra másolva

Az izraeli különleges erők behatoltak az al-Nasszer kórházba Hán Júniszban – közölte az Izraeli Védelmi Erők (IDF) és a Hamász vezette gázai egészségügyi minisztériuma.

Daniel Hagari, az IDF szóvivője azt mondta, hogy „több forrásból, köztük szabadon engedett túszoktól származó hiteles értesüléseik vannak arról”, hogy a Hamász korábban túszokat tartott fogva a kórházban, és hogy elhunyt túszok holttestei lehetnek az intézmény területén. Ezeket a bizonyítékokat nem hozták nyilvánosságra.

Hagari szerint az IDF erői „precíz és korlátozott műveletet hajtanak végre a kórházon belül”.

Dr. Ashraf Al-Qidra, a gázai egészségügyi minisztérium szóvivője azt mondta: „Az izraeli megszállás megrohamozta az al-Nasszer orvosi komplexumot, és katonai laktanyává alakítja azt, miután lebontotta a déli falat, és onnan hatolt be”. A szóvivő szerint az izraeli katonák buldózerek segítségével ássák ki a komplexum falain belüli tömegsírokat.

Palesztin források szerint az izraeli erők már szerdán felszólították a Gázai övezet déli részének legnagyobb kórházában tartózkodó több ezer sérültet, beteget és menekültet a Nasszer Egészségügyi Központ elhagyására. A kórház több dolgozója is arról számolt be az elmúlt hetekben, hogy több, az intézményben tartózkodó emberrel is izraeli mesterlövészek végeztek. Az ENSZ már hetekkel ezelőtt deklarálta, hogy a kórház egyenesen „ostrom alatt áll”. Gázai források szerint az izraeli csapatok szerdán több száz civilt kényszerítettek arra, hogy elhagyja a kórházat, amelyet menedékként használtak, miközben az izraeli mesterlövészek az elmúlt napokban több embert lelőttek, amikor megpróbálták elhagyni a komplexumot.

A Hamász vezette egészségügyi minisztérium szerint egy izraeli csapás, ami a kórház ortopédiai osztályát találta el, legalább egy embert megölt és sokakat megsebesített. A csapásban a minisztérium szerint egy oxigéncső is megsérült, ami oxigénhiányhoz vezetett az intenzív osztályon.

(CNN)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!