Most épp Kína miatt blokkol egy oroszok elleni szankciós csomagot Magyarország

2024. február 15. – 11:25

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország ismét blokkolja az Európai Unió aktuális szankciós csomagját az Ukrajnát megtámadó Oroszországgal szemben, a Financial Times cikke szerint azonban ezúttal a kínaiak miatt. A 13. szankciós pakk a háború közelgő második évfordulóján kiegészítené az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós segélycsomagot, illetve az orosz eszközökből származó profit befagyasztását.

Szerdán tanácskozást tartottak a tagországok uniós nagykövetei, és Magyarország volt ismét az egyetlen, ami nemet mondott a szankciókra. Az új csomag 200 olyan személyt célzott volna Oroszországból, Kínából és más országokból, akik segítik Moszkva offenzíváját.

„A magyarok a kínai vállalatok miatt nem értettek egyet”

– mondta egy nevét nem vállaló tisztviselő a lapnak. A Financial Times megjegyzi, Orbán Viktor miniszterelnök rendszeresen lelassítja vagy kisiklatni próbálja az oroszellenes szankciókat. Egy másik tisztviselő egyébként „gyümölcsöző eszmecserének” nevezte a megbeszélést, hozzátéve, egyes felvetéseket még ki kell elemezni. A magyar EU-nagykövet és szóvivője sem nyilatkozott az újságnak.

A mostani szankciós csomag három kínai és egy indiai céget is érint, ami járatlan terep eddig. Tavaly egy hasonló lépést több tagország is blokkolt. A párbeszéd folytatódik, a jövő héten már miniszteri szintű találkozó lesz, a remények szerint jövő szerdára elfogadhatják a csomagot. A cél, hogy az orosz invázió február 24-i évfordulójára döntés szülessen.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter már egy korábbi szankciós tervnél arról beszélt, hogy ha az EU kínai vállalatok ellen vezetne be büntetőintézkedéseket, az „biztosan elmérgesítené, sőt talán még el is lehetetlenítené” a kapcsolatot az országgal, és egyfajta negatív spirál alakulhatna ki a válaszreakciókból.

A találkozón a nagykövetek megállapodtak egyébként az Ukrajnának nyújtandó 50 milliárd eurós segély jogi szövegében is, így az most már mehet az Európai Parlament elé jóváhagyásra (ebben az ügyben ejtette végül vétóját Orbán két hete). Ha elfogadják, akkor a következő hónapban már mehet is az első összeg Kijevbe.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!