Ukrán dróncsapás miatt elsüllyedt egy orosz deszanthajó a Fekete-tengeren

2024. február 14. – 11:58

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrán dróntámadásban súlyosan megrongálódott és elsüllyedt szerdán egy nagyméretű orosz partraszálló hajó a Krím félszigetnél – erősítette meg az ukrán hadsereg az Ukrajinszka Pravda értesülését. Az ukrán vezérkar jelentése szerint a támadás célpontja a Cezar Kunyikov nevű deszanthajó volt, amely a hírportál információi szerint a 2008-as georgiai (grúziai) orosz katonai műveletekben is részt vett.

Az MTI szerint az ukrán katonai hírszerzés közölte, hogy a Magura V5 típusú drónokkal végrehajtott akciót a „13-as csoport” különleges műveleti egysége hajtotta végre. A lap által közzétett videón az látszik, hogy Krím déli partjainál füstoszlop száll fel a tengerről, a helyszín körül pedig helikopterek köröznek.

A orosz védelmi minisztérium nem erősítette meg a deszanthajót ért támadás vagy a hajó elsüllyesztésének tényét, csak annyit közölt, hogy légvédelmi rendszerei kilenc, Ukrajnából indított drónt semmisítettek meg szerdán: hármat az oroszországi Belgorod és Voronyezs megyék légterében, hatot pedig a Fekete-tenger felett.

Az orosz-ukrán háború további fontos hírei szerdáról:

  • A Kreml szerdán cáfolta a Reuters jelentését, ami szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök közvetítőkön keresztül tűzszünetet javasolt az Egyesült Államoknak Ukrajnában. Arra a kérdésre, hogy igaz-e a jelentés, Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta: „Nem, ez nem igaz”. (Guardian)
  • Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők új főparancsnoka szerint „a műveleti helyzet rendkívül súlyos és feszült” az avgyijivkai és kupjanszki frontszakaszon. Az orosz erők létszámfölényben vannak, az orosz légierő nagy mennyiségben vet be irányított bombákat, és folyamatos tüzérségi támadások érik az ukrán állásokat – közölte a Telegramján. Szirszkij szerint Kijev minden tőle telhetőt megtesz állásainak megtartására, és tartalékosokat mozgósított csapatainak megerősítésére. Az elmúlt napk beszámolói alapján az ukrán utánpótlásukat biztosító folyosó kevesebb mint öt kilométerre zsugorodott és bekerítés fenyegeti a városban lévő ukrán alakulatokat és a még ott maradt mintegy ezer civilt. (MTI)
  • Orosz rakétatámadás érte a Donyeck megyében lévő Szelidove városát szerdára virradóra, találat ért egy kórházat is. Helyi hatóságok három halottról, köztük egy gyerekről tudnak. (MTI)
  • Hollandia csatlakozott az ún. „drónkoalíció”-hoz, melynek célja, hogy Ukrajnát minél több és minél fejlettebb drónokkal lássák el. Kasja Ollongren védelmi miniszter a Reutersnek beszámolt arról, hogy a 2024-ben 2 milliárd euró értéket képviselő F-16-os vadászbombázók, lövegek, lőszer és légvédelmi rendszerek mellett csúcstechonológiát képviselő drónokat is szállítanak Kijevnek, hogy „így növeljük meg az ukrán csapatok támadóerejét”.
Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!