Izrael kiszabadított két túszt egy légi csapásokkal kísért rajtaütésben, sok palesztin meghalt Rafahban

2024. február 12. – 06:41

frissítve

Izrael kiszabadított két túszt egy légi csapásokkal kísért rajtaütésben, sok palesztin meghalt Rafahban
Fotó: Said Khatib / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az izraeli külügy- és belügyminisztérium közös közleményben jelentette be, hogy az ENSZ különmegbízottját, Francesca Albanesét nem engedik be Izraelbe, sem a megszállt területekre. A belügyminisztérium már hónapok óta megtagadta a vízum kiadását Albenesének, most pedig hivatalosan is kitiltották számolt be az esetről az Times Of Israel.

Izrael Katz külügyminiszter és Moshe Arbel belügyminiszter arról tájékoztatott: „ha az ENSZ vissza akar térni, akkor a vezetőinek nyilvánosan tisztázniuk kell, mit gondolnak a különmegbízott antiszemita szavairól, és el kell bocsátaniuk az alkalmazottjukat.” Albanese azt állította az október hetediki támadásról, hogy nem a zsidóságuk miatt ölték meg a Hamasz terroristái az áldozatokat, hanem az elnyomásra válaszul.

Izrael régóta tervezte a túszok kiszabadítását, a műveletet nagyon összetett volt, ezért a megfelelő körülményeket várták.

A 60 éves Fernando Simon Marmant és a 70 éves Louis Hart Rafahban egy második emeleti lakásban tartották fogva a Hamász fegyveresei. Az izraeli különleges erők vasárnap hajnalban törtek be a lakásba, és nem sokkal később légicsapások érték a környező területeket.

A mentőcsapat tagjai a testükkel védték a túszokat, miközben heves harcok alakultak ki az izraeli katonák és a Hamász fegyveresei között.

Miután a katonák kiszabadították a két túszt, biztonságos helyre vitték őket, ahol gyors orvosi vizsgálaton estek át, mielőtt kórházba szállították őket. A kiszabadított túszok kicsit gyengék, de a körülményekhez képest jól vannak.

Sajtóhírek szerint már legalább ötvenen meghaltak a légi csapásokkal megtámogatott rafahi izraeli akcióban, írja az Associated Press. A halottak között nők és gyerekek is vannak.

A légicsapásokban megsemmisült épületek egyike Rafahban 2024. február 12-én – Fotó: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters
A légicsapásokban megsemmisült épületek egyike Rafahban 2024. február 12-én – Fotó: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters

Izrael szerint két túszt szabadítottak ki hétfőn kora reggel a Hamász fogságából egy nagy erőkkel őrzött lakásból. Korábban Joe Biden amerikai elnök figyelmeztette Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, hogy Izrael ne hajtson végre katonai műveletet a civilek biztonságának garantálása nélkül.

Az izraeli hadsereg két túszt mentett ki hétfő reggel a légi csapásokkal kísért rajtaütésben Rafah városából, írja a SkyNews. Mindkét férfit a Hamász fegyveresei rabolták el a Nir Jichak kibucból október 7-én. A 60 éves Fernando Simon Marman és a 70 éves Louis Har jól vannak, egy izraeli kórházba szállították őket.

„Hosszú ideig dolgoztunk ezen a műveleten. A megfelelő körülményekre vártunk” – mondta Richard Hecht alezredes, az izraeli hadsereg szóvivője.

Palesztin tisztviselők szerint a rajtaütésben legalább egy ember meghalt.

Izrael hétfőn kora reggel megtámadta a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah városát, a légicsapásokban 37 ember meghalt és többtucatnyian megsebesültek – írja a SkyNews.

A Palesztin Vörös Félhold szerint erőszakos volt a támadás, és egyesek attól tartanak, hogy Izrael szárazföldi offenzívát indított Rafahban.

A sajtóhírek szerint két mecsetet és több házat is találat ért. Az Associated Press újságírója szerint a kuvaiti kórház közelében történt a támadás, ahová a halottak és sebesültek egy részét szállították.

Izrael a támadást megerősítette, de a célpontokat és az áldozatok számát nem részletezte.

  • Izrael készül a rafahi támadásra
  • Netanjahu azt ígéri, biztonságos menekülőutat fognak biztosítani a városban tartózkodó civileknek;
  • a Hamász szerint bármilyen rafahi offenzíva „felrobbantja” a túszcseretárgyalásokat;
  • Izrael kizárását követelte az ENSZ-ből az iráni elnök.
  • Megtalálták a hatéves palesztin kislány holttestét, aki pár napja telefonon kért segítséget, miután izraeli tankok tüzet nyitottak a családja autójára.
  • Egyiptom felfüggesztené az Izraellel évtizedekkel ezelőtt kötött békét, ha megindul a Rafah elleni offenzíva.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!