Harry herceg egy „jelentős összegű” kártérítésben egyezett meg a telefonját meghekkelő újsággal

2024. február 9. – 14:23

Másolás

Vágólapra másolva

Peren kívül, „jelentős összegű” kártérítésben egyezett meg Harry herceg a Mirror Group News (MGN) nevű kiadóval, aminek újságírói többször meghekkelték a herceg telefonját vagy más, törvénytelen módon szereztek róla információt – írja a BBC. A brit hírszolgáltató forrásai szerint nagyjából 2 millió font (908 millió forint) körüli kártérítésről lehet szó, de a felek ezt hivatalosan nem osztják meg.

A bíró döntése szerint az MGN köteles kifizetni Harry herceg perköltségeit is, amit 400 ezer fontban (180 millió forintban) határoztak meg. Bár az MGN közleményben azt írta, hogy elégedettek az eredménnyel, az ügyvédjük megkérte a bírót, hogy adjon nekik 14 napot, hogy megfontolják a döntést, mert lehet, hogy fellebbeznének. Ebbe a bíró beleegyezett.

Nem ez az első döntés az ügyben. A brit legfelsőbb bíróság már decemberben is úgy ítélt, hogy a herceg telefonos hekkelések áldozata lett, emiatt az MGN-t 140 600 fontot, azaz 62,5 millió forint kártérítésre kötelezte.

A bíró az ítélethirdetéskor kimondta, hogy Harry mobilját 2003 és 2009 között feltörték, és 33 cikkből 15 „telefonos hekkelés vagy más jogellenes információgyűjtés eredménye” volt.

A bíró úgy ítélte meg, hogy a Mirror Group Newspapers 2006 és 2011 között „kiterjedt” telefonos hekkertevékenységet folytatott. Az MGN közleményt ad ki, amelyben „fenntartás nélkül bocsánatot kér”, amennyiben „történelmi visszaélések történtek”.

Harry korábban több kiadó, így a Rupert Murdoch-féle News UK (a Times napilap és a Sun bulvárlap kiadója) és az Associated Newspapers (a Daily Mail és a brit Metro kiadója) ellen is pert indított, mondván, a kiadók bűncselekmények sorozatát követték el a magánélete sérelmére.

A Mirror Group ellen is azért indított pert, mert szerinte meghekkelték a telefonját, és jogellenesen gyűjtöttek információkat róla és családjáról, például többször is felbérelhettek magánnyomozókat is. A Mirror eddig csak egy esetben ismerte el, hogy magánnyomozót vett igénybe egy sztorihoz, de állításuk szerint a perben érintett 33 esetnél nyilvánosan hozzáférhető forrásokat használtak fel. A mostani ítélet szerint viszont 33-ból 15 esetben biztosan jogellenes információgyűjtés alapján írtak cikket a hercegről.

Harryn kívül még sokan mások, nagyjából 100-an is beperelték az MGN-t, hasonló indokkal. Erre a bíróság is felhívta a cég figyelmét, mert ha mindenkivel meg kéne egyezniük, akkor egy igen költséges időszak elé néznek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!