Harry herceg hekkelés áldozata lett a brit legfelsőbb bíróság ítélete szerint

2023. december 15. – 12:42

Másolás

Vágólapra másolva

A brit legfelsőbb bíróság ítélete szerint Harry herceg a Mirror Group Newspapers (MGN) telefonos hekkelésének áldozata lett, és 140 600 font, azaz 62,5 millió forint kártérítést ítélt meg neki, írja a BBC. A bíró az ítélethirdetéskor kimondta, hogy a Harry mobilját 2003 és 2009 között feltörték, és 33 cikkből 15 „telefonos hekkelés vagy más jogellenes információgyűjtés eredménye” volt.

A bíró úgy ítélte meg, hogy a Mirror Group Newspapers 2006 és 2011 között „kiterjedt” telefonos hekkertevékenységet folytatott. Az MGN közleményt ad ki, amelyben „fenntartás nélkül bocsánatot kér”, amennyiben „történelmi visszaélések történtek”.

Harry korábban több kiadó, így a Rupert Murdoch-féle News UK (a Times napilap és a Sun bulvárlap kiadója) és az Associated Newspapers (a Daily Mail és a brit Metro kiadója) ellen is pert indított, mondván, a kiadók bűncselekmények sorozatát követték el a magánélete sérelmére.

A Mirror Group ellen is azért indított pert, mert szerinte meghekkelték a telefonját, és jogellenesen gyűjtöttek információkat róla és családjáról, például többször is felbérelhettek magánnyomozókat is. A Mirror eddig csak egy esetben ismerte el, hogy magánnyomozót vett igénybe egy sztorihoz, de állításuk szerint a perben érintett 33 esetnél nyilvánosan hozzáférhető forrásokat használtak fel. A mostani ítélet szerint viszont 33-ból 15 esetben biztosan jogellenes információgyűjtés alapján írtak cikket a hercegről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!