Észak-Korea tovább halad az elszigetelődés útján, minden gazdasági együttműködést felmondtak Dél-Koreával

2024. február 8. – 08:48

Másolás

Vágólapra másolva

Észak-Korea felmond minden gazdasági együttműködési megállapodást Dél-Koreával. A lépés kevesebb mint egy hónappal azután történt, hogy az északi rezsim úgy döntött, feloszlatják a Korea-közi ügyekkel foglalkozó ügynökségeket. A dél-koreai egyesítési minisztérium szerint a megállapodás felmondása várható volt, és arra figyelmeztetettek, hogy ez még inkább el fogja szigetelni Észak-Koreát – írta a dél-koreai Jonhap hírügynökség.

Az észak-koreai parlament, a Legfelsőbb Népi Gyűlés szerdán szavazta meg a Dél-Koreával kötött gazdasági együttműködési megállapodások felmondását. Az észak-koreai KCNA állami hírügynökség beszámolója szerint megszavazták a Dél-Koreával fenntartott gazdasági kapcsolatokat szabályzó törvények eltörlését is, ideértve a Kumgang-hegyen dél-koreaiak által épített turisztikai projektre vonatkozó különleges jogszabályokat – írta az MTI.

Ez utóbbi üdülőhely a két Korea gazdasági együttműködésének szimbóluma volt a 2000-es évek elején, amikor még közelebbi volt a viszony Phenjan és Szöul között. Csaknem kétmillió dél-koreai turista fordult meg ott. A projektet 2008-ban függesztették fel, amikor egy lezárt területre tévedt dél-koreai turistát agyonlőttek az észak-koreai őrök.

Észak-Korea csütörtökön teljes harckészültségre szólította fel a fegyveres erőit, mivel a Koreai Néphadsereg megalakulásának 76. évfordulóját ünneplik. Az észak-koreai Rodong Sinmun című napilap azt írta, hogy az észak-koreai hadsereg „elsöprő katonai képességekkel rendelkezik az imperialista hatalmak háborús terveinek megakadályozására”, és felszólították a hadsereget, hogy még ennél is tovább kell növelni a harci erőt.

Egy tavaly év végi pártértekezleten Kim Dzsongun észak-koreai vezető a Korea-közi kapcsolatokat „két, egymással ellenséges állam” kapcsolataként határozta meg, és megfogadta, hogy egy esetleges rendkívüli helyzet esetén „elfoglalja” Dél-Korea egész területét.

Az elmúlt időszakban egyre feszültebb a viszony Phenjan és Szöul között. Dél-Korea tavaly részlegesen felfüggesztette az Észak-Koreával 2018-ban kötött katonai egyezményt, miután Phenjan bejelentette, hogy sikeresen Föld körüli pályára állította első kémműholdját. A két Korea közötti feszültség fokozása különösen fontos 2024-ben, erről elemző cikkünkben Csoma Mózes, a Károli Gáspár Református Egyetem koreai tanszékének vezetője beszélt részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!