Észak-Korea beleírja az alkotmányba, hogy Dél-Korea főellenség

2024. január 16. – 11:01

Másolás

Vágólapra másolva

Kim Dzsongun észak-koreai vezető alkotmánymódosítást rendelt el, hogy Dél-Koreát visszavonhatatlanul is „főellenségként” határozzák meg, és kodifikálják a dél-koreai terület teljes megszállására vonatkozó kötelezettségvállalást az esetleges háború esetén – írja az észak-koreai állami média jelentése alapján az MTI. A KCNA észak-koreai központi hírügynökség szerint Kim hétfőn egy kulcsfontosságú parlamenti ülésen elmondott beszédében olyan jogi intézkedések kidolgozására szólított fel, amelyek Dél-Koreát a megbékélés és az egyesülés partnerével ellentétesen határozzák meg.

„Véleményem szerint alkotmányunkban pontosíthatjuk Dél-Korea teljes megszállásának, leigázásának és visszakövetelésének ügyét. A Koreai-félszigeten kitörő háború esetén pedig népköztársaságunk területéhez fogjuk csatolni” – mondta Kim. Továbbá szorgalmazta, hogy rögzítsék az alkotmányban az olyan oktatási programok megerősítését, amely révén az észak-koreaiak körében elterjed, az a határozott elképzelés, hogy Dél-Korea visszavonhatatlanul is az elsődleges ellenség.

Kim az ülésen azt is mondta, hogy súlyos és idejétmúlt hiba Szöult partnernek tekinteni a megbékélés és egyesülés szempontjából, és három olyan ügynökség megszüntetéséről is döntött, amelyek a Korea-közi párbeszédet és együttműködést, valamint a turizmust és a gazdasági kapcsolatot voltak hivatottak előmozdítani. A hétfői találkozón Kim elrendelte, hogy tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy megszabaduljanak az elmúlt korszak maradványaitól, amelyek a Korea-közi megbékélés szimbólumainak tekinthetők.

A két Korea közötti feszültség fokozása különösen fontos 2024-ben, erről elemző cikkünkben Csoma Mózes, a Károli Gáspár Református Egyetem koreai tanszékének vezetője beszélt részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!