Szinte teljesen megszüntetné az energiatermelés szén-dioxid-kibocsátását az EU 2040-re

2024. február 6. – 17:41

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy 2040-ig az 1990-es szinthez képest 90 százalékkal kisebb legyen az uniós szén-dioxid-kibocsátás, jelentette be kedden a testület alelnöke, Maroš Šefčovič. A cél továbbra is 55 százalékos csökkenés 2030-ra és szén-dioxid-semlegesség az évszázad közepére.

A testület közleménye többek között azzal érvel, hogy függetlenebbé kell tenni az EU energiaellátását az Ukrajna elleni orosz invázió után, az éghajlatváltozás ára és hatása pedig egyre nagyobb és látványosabb. Az elmúlt öt évben az éghajlattal kapcsolatos gazdasági károk 170 milliárd euróra rúgtak, és az uniós bruttó gazdasági össztermék hét százalékkal lehet kisebb, ha nem tesznek semmit.

Kadri Simson energiaügyi biztos szerint a 2040-es cél a gyakorlatban azt jelenti, hogy szinte teljesen kibocsátásmentessé tennék az energiatermelést, a fosszilis energiahordozók használatát 80 százalékkal visszavágnák, és a megújulókból nyernék az áram legalább felét. A lakóépületek fűtésében uralkodóvá válnának a hőszivattyúk, a gázhálózatot pedig átalakítanák például hidrogén szállítására. A külső energiafüggőséget így nagyjából a fogyasztás negyedére szorítanák vissza.

A konkrét intézkedések kidolgozását a júniusi európai parlamenti választás után újjáalakuló Európai Bizottságra hagyják. A végső döntést az Európai Parlament és a tagállamok hozzák meg.

A Politico korábban arról írt, hogy az EU-szerte elindult gazdatüntetések után felpuhultak a mezőgazdasági célok, és az Euronews is ugyanígy értesült. Egy korábbi tervezetben 30 százalékos lehetséges kibocsátás-csökkentés szerepelt az agráriumnál, de ez eltűnt a végső javaslatból. A szöveg az élelmiszer-szuverenitás fontosságát is hangsúlyozza. Az olyan, nem kötelező javaslatokat is kiszedték, amelyek életmód-változtatásról szóltak, például arról, hogy együnk kevesebb húst.

Épp a javaslat kiadásának napján jelentette be Ursula von der Leyen bizottsági elnök, hogy visszavon egy javaslatot a növényvédő szerek fenntartható használatáról. A pártcsaládját vezető Manfred Weber kijelentette, hogy ők a gazdák pártjának tartják magukat, bár az Európai Néppárt vezetője elismerte, hogy mások is igyekeznek magukat így beállítani. Júniusban újraválasztják az Európai Parlamentet, utána pedig az Európai Bizottságot is. Ursula von der Leyen eddig nem zárta ki, hogy újrajelöltesse magát az elnöki posztra. Az Európai Bizottság nemrég halasztotta az agrártámogatásokért cserébe elvárt részleges parlagon hagyás bevezetését, valamint azt javasolta, hogy a tagállamok csak vészfékkel hosszabbítsák meg az ukrán import vám- és korlátozásmentességét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!