Amerikai külügyi bizottsági elnök: Érdemes lenne megvizsgálni a vízummentesség eltörlését Magyarországgal szemben

2024. február 2. – 07:49

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai szenátus külügyi bizottságának elnöke szerint érdemes lenne megvizsgálni, hogy Magyarország megérdemli-e a vízummentességet – derül ki Ben Cardin közleményéből. David Pressman amerikai nagykövet Washingtonban tárgyalt Antony Blinken külügyminiszterrel és a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának vezetőivel. A külügyi bizottság vezetője szerint azt is érdemes megvizsgálni, hogy nem kellene-e szankciót kezdeményezni a korrupt magyar politikusokkal szemben.

„Mélységes aggódom a jelenlegi magyar kormány politikája miatt, a kormány tagjai többször úgy támadták Biden elnököt és Pressman nagykövetet, ami elképzelhetetlen lenne egy amerikai szövetségestől. A Biden-kormánynak meg kellene vizsgálnia, hogy Magyarország valóban olyan megbízható partner-e, aki megérdemli a vízummentességi programban való részvétel, és a korrupció mértékét tekintve, hogy helyénvaló-e szankciókat kezdeményezni a Magnitsky-törvény alapján” – írja Cardin közleményében.

A Magnitsky-törvény arról szól, hogy az USA bárkitől megtagadhatja az országba való belépést, és befagyaszthatja a vagyonát annak, akiről úgy látja, hogy bárhol a világon megsérti az emberi jogokat.

Cardin szerint Orbán Viktor ismét bebizonyította, hogy a NATO legkevésbé megbízható tagja. Ezt arra alapozza, hogy szükségtelenül késleltette az Ukrajnának való segítségnyújtást. „Magyarországnak most sürgősen véget kell vetnie a svéd NATO-tagság akadályozásának” – tette hozzá.

Cardin a szuverenitásvédelmi törvényt is megemlítette jelentésében. Szerinte az közvetlen támadást jelent az újságírók, a civil társadalom, a politikai szereplők és bárki ellen, aki kritizálja az Orbán-rendszert. Szerinte a demokratikus normák folyamatos hanyatlása továbbra is nagyon aggasztó Magyarországon.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!