Azzal gyanúsítanak két orosz tinédzsert, hogy ukránbarát szabotázsakciót hajtottak végre egy moszkvai vasútállomáson

2024. január 30. – 15:20

Azzal gyanúsítanak két orosz tinédzsert, hogy ukránbarát szabotázsakciót hajtottak végre egy moszkvai vasútállomáson
Az ukrán rendőrség aknamentesítő egységének tagja egy orosz kamikaze drónt vizsgál, amely egy ismeretlen ukrajnai helyszínen landolt – Fotó: Ukrán Nemzeti Rendőrség sajtószolgálata / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Összefoglalónk az orosz–ukrán háború legfontosabb keddi eseményeiről.

  • Hétfőn Ungváron találkozott Szijjártó Péter Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel. A találkozó után Kuleba a Telexnek nyilatkozott. Az ukrán külügyminiszter szerint Ukrajna EU-tagsága biztonságpolitikai, gazdasági és a magyar kisebbség szempontjából is egybeesik Magyarország stratégiai érdekeivel. Elmondása szerint a találkozón arról is beszéltek Szijjártóval, hogyan tudna Ukrajna együttműködni a Mollal a magyar energetikai érdekek figyelembe vételével.
  • A Politico értesülése szerint teljesülhet a magyar kormány feltétele az EU ukrán katonai alapjának bővítésénél. Eszerint az uniós tagállamok Ukrajnának szánt katonai támogatásának magyar részéből nem költhetnének fegyverekre, csak halált nem okozó eszközökre. Erről itt írtunk bővebben.
  • Josep Borrell, az Európai Bizottság alelnöke és az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerint Európa biztonsága forog kockán, ha Vlagyimir Putyin megnyeri az ukrajnai háborút. A L'Obs című francia kiadványban megjelent írásában Borell úgy fogalmazott: „Ismét azt halljuk, hogy Ukrajna nem győzhet, és hogy a nyugati támogatás nem fog kitartani. És ismét felbukkannak a megbékélésre csábító hangok. Ezek az elképzelések tévesek voltak 2022-ben, és ma is tévesek. […] Ukrajna győzelme az orosz agresszióval szemben a legjobb garancia Európa biztonságára.”
  • Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden megbeszélést folytatott Ma Zhaoxu kínai külügyminiszter-helyettessel az ukrajnai konfliktusról, az ázsiai-csendes-óceáni térség, a Közel-Kelet és a Koreai-félsziget helyzetéről. A találkozó részleteiről nem adott tájékoztatást az orosz külügyminisztérium. (TASZSZ)
  • Azzal gyanúsítanak két 17 éves orosz tinédzsert, hogy ukránbarát szabotázsakciót követtek el, amikor január 20-án felgyújtottak egy vasúti elosztószekrényt Moszkvában. Az incidens a legutóbbi az orosz vasúthálózaton történt gyanús tűzesetek és kisiklások sorában, amelyekért Moszkva Kijevet és annak támogatóit teszi felelőssé. A nyomozók szerint az egyik tinédzserrel „Ukrajna egyik támogatója” vette fel a kapcsolatot az interneten, és készpénzért cserébe rábeszélte, hogy hajtsa végre a támadást. A fiatal ezután megkérte barátját, hogy segítsen, és mindketten az észak-moszkvai külvárosban lévő Mark pályaudvarra utaztak, ahol felgyújtották a szekrényt. Akár 20 év börtönt is kaphatnak. (TASZSZ, Guardian)
  • Visszalépett az elnökjelöltségtől Szergej Baburin, az Orosz Össznépi Unió elnevezésű párt vezetője, és a hivatalban lévő államfő, Vlagyimir Putyin támogatására szólított fel. Baburin szerint „a Nyugat Oroszország elleni ádáz háborúja” és a vérontás közepette, amelyet az ukrán „nácik” követnek el orosz városokban és falvakban, élete „talán legnehezebb döntését” hozta meg a visszalépéssel, annak ellenére, hogy összegyűjtötte a jelöléshez szükséges aláírásokat. Oroszországban az elnökválasztást idén március 15-én, 16-án és 17-én tartják. (MTI)
  • Az orosz hadsereg robbanóanyagot dobott le egy humanitárius központ mellé kedd reggel a Herszon megyében lévő Beriszlav városban, aminek következtében egy ember megsérült – közölte a dél-ukrajnai régió kormányzói hivatala a Telegramon. Az ötvenéves férfit égési és repeszsérülésekkel szállították kórházba. A Donyeck megyei Mirnohrad ellen az orosz erők az éjjel indítottak rakétatámadást. A csapásban egy 38 éves férfi, aki éppen kerékpáron tartott hazafelé, életét vesztette, egy ötvenéves nő pedig megsebesült. Az előzetes adatok szerint az oroszok Sz-300-as légvédelmi rakétarendszerből lőttek a lakott területre. (MTI)

A hétfői eseményeket itt olvashatja el.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!