Francia farmerek az autópályák lefoglalásával próbálják blokád alá venni Párizst

2024. január 29. – 17:21

Francia farmerek az autópályák lefoglalásával próbálják blokád alá venni Párizst
Fotó: Bertrand Guay / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az Olaszországot észak-dél irányban összekötő autósztráda kapuit és a városokba bevezető utakat zárták el traktoraikkal hétfőn az olasz gazdák, akik a következő napokban is folytatják tiltakozó megmozdulásaikat. Hasonló akciókat folytatnak francia farmerek is, ők Párizsba és más nagyvárosokba tartó főutakat torlaszoltak el.


Az olaszországi gazdatüntetések az Európai Unió agrárpolitikája ellen tüntetnek január 19-e óta, de elégedetlenségüket fejezik ki a római kormány intézkedéseivel szemben is. Adókedvezményeket és az ágazatban dolgozni kívánó fiatalok támogatását szorgalmazzák, írta az MTI.

Umbria tartományban, Orte város magasságában, az A1-es autósztráda kapuinál közel negyven traktorral és mezőgazdasági géppel sorakoztak fel a tüntetők. Szombat óta demonstrálnak itt, és a következő napokban is visszatérnek,

A szintén közép-olaszországi Viterbóban az egyik legforgalmasabb városkaput torlaszolták el, ami közlekedési dugóhoz vezetett. A tüntetők a Coldiretti termelői szövetség közeli székházáról letépték a zászlókat, amelyeket elégették. Hasonlóképpen traktorokkal vonultak fel Friuli-Venezia Giulia tartományban is. Udine város stadionjánál mintegy hetven traktor gyűlt össze. Hétszáz traktor lepte el Foggia város utcáit a déli Puglia tartományban. Szardínia szigetén keddre Cagliari kikötőjében hirdettek meg traktoros tüntetést.

„A mezőgazdaság és az állattenyészés húsz éve nem volt ennyire rossz helyzetben, a politika és az intézmények teljesen közönyétől kísérve, a bürokrácia hálója, a nem nyereséges áron forgalmazott agrártermékek, az egyre gyakoribb természeti csapások és állatbetegségek térdre kényszerítették az ágazatot”- mondta Tore Piana, a szardíniai Agrárkutató Központ (Csa) elnöke.

Franciaországban 15 ezer rendfenntartó tartja távol a traktorokat

A legjelentősebb francia mezőgazdasági érdekvédelmi szervezet, az FNSA és a Jeunes Agriculteurs (Fiatal gazdák) nevű szervezet délután 2 órakor kezdte meg a határozatlan idejű blokádot a párizsi régióban és Észak-Franciaországban. Az agrárium többségi szakszervezetei nyolc blokádpontot hirdettek a párizsi régió főbb autópályáin, néhány kilométerre a fővárosi körgyűrűtől.

A belügyminisztérium vasárnap este bejelentette, 15 ezer rendfenntartót mozgósít annak érdekében, hogy megakadályozza a traktorok bejutását Párizsba és a nagyobb városokba. Gérald Darmanin belügyminiszter visszafogott fellépést kért a rendőröktől, akik nem lépnek fel a blokádpontokon, hanem biztosítják a tüntetés helyszíneit.

Darmanin azt mondta, Emmanuel Macron elnök utasítást adott arra, hogy a rendőrség „biztosítsa, hogy a traktorok ne menjenek be Párizsba és a nagyvárosokba, és ne okozzanak rendkívüli fennakadásokat”, illetve azt is, hogy Rungis, az ország legnagyobb nemzetközi nagybani piaca, és a párizsi repülőterek elérhetők maradjanak és fennakadások nélkül működhessenek.

Párizs déli részén az A6-os autópályát is blokád alá helyezték francia farmerek – Fotó: Emmanuel Dunand / AFP
Párizs déli részén az A6-os autópályát is blokád alá helyezték francia farmerek – Fotó: Emmanuel Dunand / AFP

Gabriel Attal miniszterelnök vasárnap gyors előrelépést ígért a gazdák haragjára válaszul.A kormányfő már péntek este bejelentette, hogy a kormány visszavonja a mezőgazdaságban használt nem közúti gázolaj adójának tervezett emelését, és tíz adminisztratív egyszerűsítő intézkedést is bevezet a tíz napja tüntető gazdák terheinek enyhítésére. Az FNSA szerint azonban a kormányfő bejelentései a gazdák megnyugtatására minimálisak voltak, és nem elégítették ki az elvárásokat, ezért folytatódik a tiltakozó megmozdulás.

A hétvégi viszonylagosan kevés tiltakozó akció után a gazdák hétfőn nagyobb erőkkel vonultak az utakra: a fővárosi agglomerációban nyolcszáz traktor 16 autópályán állított fel útzárakat.

A francia sajtó által megkérdezett gazdák követelései nagyon különbözőek attól függően, hogy a madárinfluenza által sújtott baromfitenyésztőkről, bortermelőkről, biozöldség-termesztőkről vagy nagyüzemi gabonatermesztőkről van szó. Az FNSA az elmúlt években több kompromisszumos megállapodást is kötött a kormánnyal, például a víz vagy a növényvédő szerek adójáról, de a gazdák továbbra is elégedetlenek, elsősorban azért, mert csökken a jövedelmük, és túl sok adminisztratív feladat és korlátozás hárul rájuk. A tüntetők ezenkívül követelik, hogy ne legyen több tilalom a növényvédő szerekre, valamint a természeti katasztrófákat követően gyorsabb legyen a kártalanítás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!