Törökország jóváhagyta a svéd NATO-csatlakozást, másnap Biden lépett a vadászgépeladások ügyében

2024. január 25. – 08:08

Másolás

Vágólapra másolva

Sokáig halogatta, de végül a török parlament kedden megszavazta Svédország NATO-csatlakozását. Szerdán Joe Biden amerikai elnök levélben kérte a kongresszus és a szenátus külügyi bizottságát, hogy „késedelem nélkül hagyják jóvá” az F–16-osok eladását Törökországnak – írja a Reuters.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök már tavaly szeptemberben jelezte, hogy a török parlament csak akkor hagyja jóvá Svédország NATO-csatlakozását, ha az Egyesült Államok végre beleegyezik, hogy eladja Törökországnak a régóta kért F–16-os vadászgépeket. „Ha az Egyesült Államok betartja ezt az ígéretét, akkor a török parlament is betartja a sajátját” – mondta akkor Erdoğan.

Törökország 2021-ben jelezte, hogy a légiflottájukat amerikai F–16-osokkal frissítenék fel. Összesen negyven vadiúj gépet vennének, nyolcvan régebbi F–16-osukat pedig szintén amerikai segítséggel újítanák fel. A Biden-adminisztráció nem zárkózott el a 20 milliárd dolláros üzlettől, a kongresszusban és a szenátusban viszont is többen ellenezték azt, többek között a törökországi emberi jogi problémák és a szíriai kurdok elleni agresszív fellépés miatt.

A kongresszusi jóváhagyás egyik legfőbb akadálya viszont Törökország késlekedése volt a svéd ratifikáció jóváhagyásával. A törvényhozók korábban azt mondták, megvárják Törökország hozzájárulását a svéd NATO-tagsághoz – beleértve Erdoğan véglegesítő aláírását, és a török hivatalos közlönyben való közzétételét –, mielőtt döntenének arról, hogy jóváhagyják-e az eladást. Biden levele ezt sürgetné meg, bár Erdoğan még nem írta alá a ratifikációt, ezért Ankara kezében is maradt még ütőkártya, ha Washington késlekedne.

A török döntés után Magyarország az utolsó NATO-tagállam, amelyik még nem hagyta jóvá a skandináv ország belépését a katonai szövetségbe. A kormánypárti képviselők már legalább másfél éve ülnek „sértettség” és más aggályok miatt a témán, közben viszont rendre megígérték, hogy nem Magyarország lesz az utolsó a sorban. Most mégis így lett. Arról, hogy ez miért alakult így, ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!