Riasztóan megugrott a kanyarós megbetegedések száma Európában, figyelmeztetést adott ki a WHO

2024. január 24. – 05:36

Másolás

Vágólapra másolva

Európa-szerte a harmincszorosára ugrott a kanyarós megbetegedések száma, ezért az Egészségügyi Világszervezet sürgős figyelmeztetés adott ki, írta a Guardian.

A kanyaróvírus az utóbbi évtizedekben nagyon visszaszorult, Amerikában például alig jelentettek esetszámokat, és Európából is szinte teljesen eltűnt, 2022-ben például összesen 941 esetet jelentettek a kontinensünkön. Úgy tűnt, hogy igazi gócpontként csak Afrika maradt meg, vagy olyan területek váltak veszélyeztetetté, mint Gáza vagy Jemen, ahol humantiárius katasztrófa bontakozott ki.

A 2023-as adatok viszont ennek ellentmondanak, tavaly január és október között több mint 30 ezer európai megbetegedést jelentettek, ami több mint harmincszoros növekedést mutat. Kanyaróval leginkább az egy és négy év között gyerekek fertőzöttek, öt esetből kettő őket érinti, 20 évnél idősebbeket minden ötödik eset érint. A tendencia várhatóan tovább romlik, ha nem oltatják be magukat, illetve gyerekeiket az emberek.

A kanyaróvírus mikroszkopikus nézete – Fotó: Bsip / Getty Images
A kanyaróvírus mikroszkopikus nézete – Fotó: Bsip / Getty Images

A kanyaró elterjedtsége régiónként is eltérő képet mutat, Magyarországon, ahol kötelező a védőoltás, jónak mondható a helyzet, de több olyan ország van, ahol az oltás beadatása egyéni döntésen múlik.

„A régióban nem csak harmincszorosára nőttek a kanyarós megbetegedések, de közel 21 000 kórházi kezelést és öt kanyaró okozta halálesetet is tapasztaltunk” – mondta Hans Kluge, a WHO európai regionális igazgatója.

A WHO európai régiójához 53 ország tartozik, Oroszország mellett néhány közép-ázsiai országot is idevettek, és 40 országban regisztráltak kanyarós megbetegedést 2023-ban. Oroszország és Kazahsztán tekinthető leginkább fertőzöttnek, mindkét országban tízezer körüli volt a megbetegedés. Nyugat-Európában Nagy Britannia mutatta a legtöbb esetszámot, összesen 183-at.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint azért van most több esetszám, mert csökkent az oltási arány, és a koronavírus-járvány lecsengésével újra rengetegen utaznak külföldre, ami növeli a kanyaró terjedésének kockázatát. Míg 2019-ben 96 százalékos volt az oltottság Európában, addig 2022-re ez az arány 93 százalékosra csökkent a vakcina első dózisánál. A becslések szerint körülbelül 1,8 millió gyerek nem kapott kanyaróoltást az európai régióban 2020 és 2022 között.

A bőrkiütésekkel jelentkező kanyaró súlyos szövődményekhez, élethosszig tartó fogyatékossághoz és halálhoz vezethet. Megfertőzheti a tüdőt és az agyat, és tüdőgyulladást, agyhártyagyulladást, vakságot és rohamokat okozhat.

Kluge hangsúlyozta, hogy a védőoltás az egyetlen módja annak, hogy a gyerekeket megvédjék a kanyarótól, és a vírus további terjedését is csak így állíthatják meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!