WHO: Afrikában ötszörösére nőtt a kanyarós esetek száma

2022. április 28. – 17:28

Másolás

Vágólapra másolva

Afrikában idén márciusig a tavalyi év azonos időszakához képest 400 százalékkal nőtt a kanyarós megbetegedések száma – írja a WHO jelentése alapján az MTI. Ez amiatt van, hogy sok régióban elakadtak az oltási kampányok.

Matshidiso Moeti, a szervezet Afrikáért felelős igazgatója sajtóközleményében azt mondta, hogy bár a kontinensen még tart a koronavírus-járvány elleni harc, nem szabad megfeledkezni más, az egészséget fenyegető veszélyekről sem.

A tájékoztatás szerint január elejétől március végéig csaknem 17 500 kanyarós megbetegedést regisztráltak Afrikában, eddig 20 ország jelentett kanyarójárványt, nyolccal több, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában.

A WHO a héten jelentette be, hogy a kanyarós esetek száma világszerte megugrott: 2022 első két hónapjában 79 százalékkal több megbetegedést regisztráltak a tavalyi év azonos időszakához képest. A jelentésben a szervezet szakértői a növekedést a koronavírus-járvány miatt elakadt oltási kampányokkal, valamint az kanyaró elleni védekezésre elkülönített források átcsoportosításával indokolták.

Tavaly összesen 24 afrikai ország jelentett gyermekbénulás-járványt, míg az ezt megelőző évben húsz. 2019-ben három, 2020-ban kilenc, 2021-ben pedig 13 ország jelentett sárgalázjárványt.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom