Pénteken dönt először a hágai bíróság az Izrael ellen indított perben

2024. január 24. – 09:10

frissítve

Pénteken dönt először a hágai bíróság az Izrael ellen indított perben
Az iraki Kataib Hezbollah egyik tagja egy amerikai légicsapás helyszínét vizsgálja az iraki Hilla városában 2023. december 26-án – Fotó: Alaa al-Marjani / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken hozza meg a hágai Nemzetközi Bíróság az első, sürgősségi döntését az Izrael ügyében. A bíróság dönthet úgy, hogy felszólítja Izraelt: állítsa le Gáza ostromát. A döntés ellen nem lehet fellebbezni, de a bíróság nem tudja végrehajtani azt.

A pert még Dél-Afrika indította Izrael ellen, amiért szerintük a zsidó állam a gázai harcokban szerintük népirtást követ el. Arról, hogy valóban népirtás zajlik-e Palesztinában, a Nemzetközi Bíróság most pénteken még nem fog dönteni, elképzelhető, hogy ez évekig is eltarthat.

Dél-Afrika azt szeretné, ha most pénteken a bíróság olyan ideiglenes intézkedésekről döntene, amelyek biztosítják a Gázai övezetben lévő civilek védelmét. Az ország külügyminisztere a döntéshozatalra Hágába utazik.

(Guardian)

Az Egyesült Államok kedden újabb légicsapásokat hajtott végre Irakban: most Irán által támogatott milíciák használatában lévő létesítményeket támadtak. Ez volt az Egyesült Államok válaszlépése azután, hogy többször is támadást intéztek ellenük – jelentette be Lloyd Austin védelmi miniszter.

A miniszter bejelentése szerint a csapások az Irán által támogatott Kataib Hezbollah és más Teheránhoz köthető csoportok által használt létesítmények ellen irányultak. „A csapások közvetlen válaszok az Irán által támogatott milíciacsoportok Irakban és Szíriában az amerikai személyzet ellen elkövetett sorozatos támadásaira” – írta Austin.

Az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága közleményében azt írta, hogy főhadiszállásokat és kiképzésre használt helyeket vettek célba. Egy amerikai védelmi tisztviselő szerint a csapásokat két nyugat-iraki helyszínen hajtották végre, köztük a szíriai határhoz közeli al-Ka'imban, valamint a Bagdadtól délre fekvő Dzsurf al-Szaharban.

„Az elnök és én nem fogunk habozni: megtesszük a szükséges lépéseket, hogy megvédjük érdekeinket. De nem törekszünk a konfliktus eszkalálására a régióban” – írta a védelmi miniszter. Az iraki milíciák parancsnokságának közleménye szerint az amerikai légicsapásokkban legalább egy Kataib Hezbollah-harcos meghalt, kettő pedig megsebesült. Szóvivőjük annyit közölt: a csapásokat ők is folytatják, hogy „támogassuk a gázai népünket, amíg az amerikaiak által támogatott brutális gyilkológépezet meg nem áll”.

(CNN)

Izrael és a Hamász egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy megállapodjanak egy 30 napos tűzszünetről a Gázai övezetben – írja a Reuters.

A megállapodás értelmében izraeli túszokat és palesztin foglyokat engednének szabadon – közölték források a Reuters hírügynökséggel. Az egyeztetések közben Izrael folytatta a Gázai övezet déli részén található Hán Júnisz elleni támadásokat.

Katar, az Egyesült Államok és Egyiptom december vége óta egyeztetéseket folytat, hogy megoldást találjon az Izrael és a palesztin fegyveres csoport közötti nézeteltérések részleges rendezésére. Egy ilyen megállapodás lehetővé tenné a Gázába irányuló humanitárius segélyek növelését is. A Hamász és Izrael azonban továbbra is vitában áll a gázai háború végleges befejezésének módjáról, a Hamász pedig nem hajlandó továbblépni, amíg ez meg nem oldódik.

(Reuters)

  • Megint bombázták az amerikaiak és a britek a jemeni húszi lázadókat.
  • Rövid időn belül 21 izraeli katona halt meg a Gázai övezetben, az izraeli hadseregnek eddig ez volt a legnagyobb veszteséggel járó nap a háborúban. Ezzel 219-re nőtt az izraeli hadsereg halottainak száma, de a súlyos sebesültjeik már 4000-en lehetnek.
  • Az izraeli hadsereg azt állítja, bekerítette a Gázai övezet déli részén található Hán Júniszt.
  • Hatan meghaltak egy ENSZ-menedéket ért támadás során.
  • Az USA támogatna egy új, akár 90 napos tűzszünetet.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!