Légicsapást mért az USA iraki területekre, Irán által támogatott milíciákat támadtak

2024. január 24. – 09:26

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok kedden újabb légicsapásokat hajtott végre Irakban: most Irán által támogatott milíciák használatában lévő létesítményeket támadtak. Ez volt az Egyesült Államok válaszlépése azután, hogy többször is támadást intéztek ellenük – jelentette be Lloyd Austin védelmi miniszter.

A miniszter bejelentése szerint a csapások az Irán által támogatott Kataib Hezbollah és más Teheránhoz köthető csoportok által használt létesítmények ellen irányultak. „A csapások közvetlen válaszok az Irán által támogatott milíciacsoportok Irakban és Szíriában az amerikai személyzet ellen elkövetett sorozatos támadásaira” – írta Austin.

Az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága közleményében azt írta, hogy főhadiszállásokat és kiképzésre használt helyeket vettek célba. Egy amerikai védelmi tisztviselő szerint a csapásokat két nyugat-iraki helyszínen hajtották végre, köztük a szíriai határhoz közeli al-Ka'imban, valamint a Bagdadtól délre fekvő Dzsurf al-Szaharban.

„Az elnök és én nem fogunk habozni: megtesszük a szükséges lépéseket, hogy megvédjük érdekeinket. De nem törekszünk a konfliktus eszkalálására a régióban” – írta a védelmi miniszter. Az iraki milíciák parancsnokságának közleménye szerint az amerikai légicsapásokkban legalább egy Kataib Hezbollah-harcos meghalt, kettő pedig megsebesült. Szóvivőjük annyit közölt: a csapásokat ők is folytatják, hogy „támogassuk a gázai népünket, amíg az amerikaiak által támogatott brutális gyilkológépezet meg nem áll”.

(CNN)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!