Kijevet és Harkivot is rakétatámadás érte, legalább négy ember meghalt

2024. január 23. – 10:39

Kijevet és Harkivot is rakétatámadás érte, legalább négy ember meghalt
Orosz rakétatámadásban súlyosan megrongálódott lakóépületek Harkivban, 2024. január 23-án – Fotó: Vjacseszlav Madiyevszkij / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Összefoglalónk az orosz–ukrán háború legfontosabb keddi eseményeiről.

  • Oroszország kedden kora reggel légicsapást mért Ukrajna több városára. A rakétatámadás főként az ország két legnagyobb városát, Kijevet és a keleti Harkivot vette célba. A támadásokban legalább 4 ember meghalt és több mint 60 megsebesült. Harkivban 30 lakóház sérült meg a csapásokban, legalább 3 ember meghalt és 42-en megsebesültek. A tűzoltók túlélők után kutatnak a romok alatt. A városban egy gázvezeték is megsérült, dolgoznak a javításán.
    Kijevben 20 ember, köztük 3 gyerek sérült meg, egyelőre nem hivatalos információk szerint 1 ember meghalt. Több lakó- és nem lakóépület is kigyulladt, a károk egy része az ENSZ kijevi irodája mellett keletkezett. A Dnyipropetrovszki területen található Pavlohrad iparvárosban legalább egy ember meghalt. (Reuters, BBC)
  • Donald Tusk lengyel kormányfő hétfőn Kijevbe látogatott, ahol Orbán Viktor magyar miniszterelnökre utalva azt mondta, „azok, akik csendben támogatják Putyint, mindenféleképpen elárulják Európát, ezért emlékezni fognak rájuk, és nem nyernek majd megbocsátást”.
  • Orbán Viktor meghívta Magyarországra Ulf Kristerssont, Svédország miniszterelnökét, a találkozón a meghívólevél szerint szó lesz Svédország NATO-csatlakozásáról, valamint a magyar–svéd kétoldalú kapcsolatok erősítéséről és a kölcsönös bizalom elmélyítéséről.
  • Orosz katonák feleségei tiltakozó csoportot alapítottak Moszkvában. A nők a közösségi médián keresztül ismerkedtek meg. Bár a háborúról alkotott nézeteik eltérőek (van közöttük olyan, aki támogatja, de vannak köztük szkeptikusak is), abban egyetértenek, hogy a férjeik teljesítették a kötelességüket Ukrajnában, és ideje lenne, hogy hazatérjenek. A csoport tagjai minden szombaton békésen tiltakoznak: fehér fejkendőt húznak, és virágot helyeznek el Moszkva központjában az Ismeretlen katona sírjánál. (BBC)

Hétfői összefoglalónkat itt tudja elolvasni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!