Donald Tusk Orbánról: Akik csendben támogatják Putyint, elárulják Európát

2024. január 23. – 10:05

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn Kijevbe látogatott Donald Tusk lengyel miniszterelnök, ahol többek között arról beszélt, Lengyelország elkötelezett Ukrajna politikai és katonai támogatása mellett, Orbán Viktor magyar miniszterelnökre utalva pedig kijelentette:

„Azok, akik csendben támogatják Putyint, mindenféleképpen elárulják Európát, ezért emlékezni fognak rájuk, és nem nyernek majd megbocsátást”.

A Euractiv beszámolója szerint Tusk a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott megbeszélésen azt mondta, „Lengyelország készen áll arra, hogy felszereléssel és segélycsomagokkal támogassa Ukrajnát”, kormánya pedig olyan lengyelországi és ukrajnai vállalatokba fog befektetni, amelyek „védelmi képességeink – Ukrajna, Lengyelország és Európa védelmi képességeinek – növelésén fognak dolgozni”.

Varsó és Kijev kapcsolata 2023-ban vált feszültté, miután az EU lazított az Ukrajnával szembeni kereskedelmi szabályokon, ami miatt az olcsóbb ukrán importtermékek elárasztották a lengyel piacot, kiszorítva a helyi termelőket. Miután az Európai Bizottság nem volt hajlandó visszaállítani az országgal szembeni kereskedelmi korlátozásokat, Lengyelország és más, Ukrajnával szomszédos, szintén érintett országok (köztük Magyarország) egyoldalú tilalmat vezettek be egyes ukrán eredetű termékek behozatalára.

A lengyel teherautó-vezetők november óta blokkolják az Ukrajnával közös határátkelőket. A kamionosok tiltakozását, amelyet most március 1-jéig felfüggesztettek, maga Donald Tusk kezdeményezte. Most, első kormányfői látogatásán Kijevben már jóval barátságosabb hangnemet ütött meg Zelenszkijjel.

Az ukrán elnök a találkozón arról beszélt, megérti az okokat, „amelyek ehhez a helyzethez vezettek, de figyelünk a hozzánk nagyon közel álló nemzeteket fenyegető veszélyekre, ezért minden problémát a legpragmatikusabb módon kell megoldanunk”.

Zelenszkij azt is kijelentette, hogy „az Ukrajnával való szolidaritást nem lehet semmiféle akadállyal és blokáddal lerombolni” és „határozottan támogatja a lengyel kormánynak az ilyen akadályok elhárítására irányuló intézkedéseit”.

Orbán Viktor az Európai Tanács decemberi ülésén megvétózta az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós pénzügyi segélycsomagot. Az uniós vezetők február 1-jén egy rendkívüli csúcstalálkozón újra összeülnek, hogy megvitassák a kérdést, Tusk pedig – ahogy azt Kijevben ismét megerősítette – továbbra is meg van győződve arról, hogy az uniós blokk „Orbánnal vagy nélküle”, de megtalálja a módját annak, hogy támogatást és gyorssegélyt biztosítson Ukrajna uniós integrációjához a háború elhúzódása ellenére is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!