Az ukrán elnöki hivatal vezetője szerint alakul a találkozó Orbán és Zelenszkij között

2024. január 22. – 11:54

Az ukrán elnöki hivatal vezetője szerint alakul a találkozó Orbán és Zelenszkij között
Ukrán zászlót tűznek ki Kramatorszkban január 21-én – Fotó: Roman Pilipey / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Ez történt az ukrajnai háború hétfői napján:

  • „Határozottan haladunk egy Zelenszkij és Orbán közötti találkozó felé. Ez lesz a központi feladat Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter és Szijjártó Péter január 29-én Ungváron tartandó találkozóján. Megállapodtunk abban, hogy annyi órát áldozunk rá, amennyi szükséges, hogy minden kérdést megvitassunk, és megegyezzünk abban, hogy mikor, hol és milyen lehetséges megállapodásokkal kerülhet sor egy találkozóra Ukrajna elnöke és Magyarország miniszterelnöke között” – mondta Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője az Interfax ukrán hírügynökségnek. Jermak szerint a találkozó azért fontos, mert Magyarország Ukrajna szomszédja, az Európai Unió és a NATO tagja, ezért fontos, hogy „konstruktív párbeszédet” alakítsanak ki. (444.hu)
  • Kijevbe látogatott Donald Tusk. Az új lengyel kormányfő vonattal érkezett az ukrán fővárosba, ahol vélhetően az ukrajnai gabonaexport feltételeiről tárgyal, bár hivatalosan csak annyit közöltek, hogy találkozik az ukrán elnökkel és a kormányfővel. Ukrajna egyik legszorosabb szövetségese Lengyelország, ám Varsó és Kijev között már tavaly feszültség támadt amiatt, hogy az EU túl nagy teret engedett az ukrán gabona beáramlásának az EU-ba. Lengyelország – Magyarországgal, Szlovákiával együtt – ennek korlátozását szorgalmazta.
  • Visszautasítja Ukrajna, hogy köze lenne az Oroszország által elfoglalt Donyeck város piacán történt robbanáshoz, amelyben legalább 25 ember meghalt vasárnap – írta az Unian. A támadásról az orosz támogatással létrejött, majd egyoldalúan Oroszországhoz csatolt oroszbarát szeparatista Donyecki Népköztársaság vezetője, Gyenyisz Pusilin számolt be. (A bolti eladóból lett szeparatista vezérről itt olvashatja portrénkat.)
  • Orosz tüzérségi csapás érte Kramatorszkot, meghalt egy 49 éves férfi, akinek 31 éves lánya is megsebesült. A támadás miatt a város egyik része áramellátás nélkül maradt.
  • Javaslattal állt elő az ukrán elnök, amely alapján világban – Oroszországon kívül – élő ukrán nemzetiségűek ukrán állampolgárságot kaphatnának. A parlamentnek benyújtott javaslat törvénymódosítást és alkotmánymódosítást is igényel, mivel Ukrajna nem ismeri el a kettős állampolgárságot.
  • Volodimir Zelenszkij egy másik, részben szimbolikus jelentőségű elnöki rendeletet is hozott, amelynek célja Oroszország ukrán nemzetiségűek által lakott területeinek tudományos, történelmi vizsgálata, feltárása a russzifikáció következményeinek. A rendelet válaszlépés az orosz elnök – történelmi tényekkel valóban szemben álló – állítására, amely szerint ukrán nemzet nem is létezik, csupán a bolsevikok találták ki a 20. században.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!