Az auschwitzi koncentrációs táborban járt Elon Musk

2024. január 22. – 18:32

Az auschwitzi koncentrációs táborban járt Elon Musk
Elon Musk nyakában a fiával, Ben Shapiro altright influenszer, Menachem Margolin, az Európai Zsidó Egyesület elnöke és Gidon Lev holokauszt-túlélő a koncentrációs tábor előtt január 22-én – Fotó: Yoav Dudkevitch / European Jewish Association / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Elon Musk meglátogatta az auschwitzi koncentrációs tábort – írja a BBC. Novemberben Izraelben járt, miközben sokan azzal vádolják, hogy az irányítása alatt elburjánzott a Twitteren (X-en) az antiszemitizmus, amit ő is gyakran felerősít.

Zsidó vezetők többször kérték arra, hogy látogasson meg koncentrációs táborokat, hogy jobban átérezze, mit is jelentett a holokauszt. Hamarosan az Európai Zsidó Egyesület konferenciáján is felszólal majd, az online antiszemitizmusról fog beszélni.

Musk megkoszorúzta az emlékhelyet, és részt vett egy megemlékezésen is. A BBC szerint a látogatásra a fiát is magával vitte, és a táborban készült képek alapján ott volt vele Ben Shapiro amerikai altright megmondóember is (aki korábban úgy felháborodott a Barbie-filmen, hogy felgyújtott egy Barbie-babát).

Novemberben azért vádolták antiszemitizmussal, mert egyetértően válaszolt egy posztra a Twitteren, ami azt hirdette, hogy a zsidók gyűlöletet keltenek a fehér emberek ellen. Később bocsánatot kért, sőt, azt mondta, hogy valójában proszemita, hiszen például elrepült Izraelbe is, hogy bejárjon egy kibucot, amit a Hamász terroristái október 7-én támadtak meg.

A tweetjének viszont már megvolt a következménye: a Disney, az Apple és az IBM is bejelentette, hogy nem hirdetnek tovább a Twitteren. Ez rosszul érintette Muskot, és azt mondta, hogy „basszák meg magukat”, őt nem lehet pénzzel zsarolni.

Az Auschwitz Múzeum többször is kritizálta már a Musk vezetése alá kerülő közösségi platformot, amiért nem lép fel elég aktívan az antiszemita tartalmak ellen. Ez gyakran abban nyilvánult meg, hogy mikor jelentettek egy antiszemita fiókot, gyakran azt a választ kapták, hogy a jelentett fiók nem szegte meg a felhasználói feltételeket – miközben például arról posztolt, hogy nem is volt olyan rossz a helyzet az auschwitzi koncentrációs táborban, hiszen volt úszómedence, szülészeti osztály és színház is. A Twitter tiltja a holokauszttagadást a platformon, de csak azután törölték ezeket a posztokat, hogy a múzeum külön felhívta rájuk a figyelmet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!