Netanjahu: Izrael biztonsági érdekei ellentétesek a palesztin állam tervével

2024. január 21. – 08:44

Másolás

Vágólapra másolva

Izrael a gázai konfliktus után is megtartja a teljes ellenőrzést az összes palesztin terület fölött, ami ellentétes az önálló palesztin állam létrehozatalának tervével, derült ki röviddel azután, hogy Benjámin Netanjahu pénteken telefonon egyeztetett Joe Biden amerikai elnökkel a palesztin területek jövőjéről, írja a BBC.

Netanjahu elnök szerint szükség van arra, hogy Izrael a Hamász legyőzése után is képes legyen megtartani a biztonsági pozícióit a térségben, hogy Gáza többé ne jelentsen fenyegetést az országra nézve.

Az izraeli elnök szombaton, az X-en (korábban Twitter) közreadott bejegyzésében arról írt, hogy Izraelnek meg kell őriznie a Jordániától nyugatra fekvő teljes terület fölötti ellenőrzést, ami az izraeli erők által megszállt ciszjordániai területeket és magába foglalja.

Eközben egyre nagyobb nemzetközi és belföldi nyomás nehezedik Netanjahura. Joe Biden amerikai elnök a két ország vezetőjének egyeztetése után tartott sajtótájékoztatóján is kitartott az álláspontja mellett, amely szerint továbbra is lehetőség van az izraeli-gázai konfliktus kétállami megoldással való rendezésére. Izraelben szintén egyre többen elégedetlenek a jelenlegi vezetéssel, és rendszeresen tartanak tüntetéseket annak a 130 izraeli túsznak a sorsa miatt, akiket még mindig Gázában tart fogva a Hamász.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!