Az ENSZ főtitkára kemény szavakkal ítélte el Izraelt a gázai civilek meggyilkolása miatt

2024. január 21. – 14:24

Másolás

Vágólapra másolva

"Izrael katonai műveletei olyan mértékű tömegpusztítást végeztek és annyi civilt öltek meg, amire főtitkárságom alatt még nem volt példa" – mondta António Guterres, az ENSZ főtitkára a G77+Kína csúcstalálkozó megnyitóján az ugandai fővárosban, Kampalában. Guterres szerint “szívszorító és teljességgel elfogadhatatlan”, ami Gázában történik. A főfitkár úgy látja: "a Közel-Kelet egy gyújtópalack, mindent meg kell tennünk, hogy megakadályozzuk a konfliktus fellángolását az egész régióban"."

Guterres azután beszélt, hogy a gázai egészségügyi hatóságok közlése szerint az izraeli csapások október 7. óta több mint 25 ezer palesztin életét oltották ki (ez a közlés nem tesz különbséget civilek és a Hamász harcosai között). Az ENSZ főtitkára hozzátette: teljesen elfogadhatatlan a kétállami megoldás elutasítása, és a palesztinok államisághoz való jogának megtagadása "a végtelenségig meghosszabbítaná a konfliktust, amely a globális békére és biztonságra nézve komoly fenyegetést jelent".

Mint megírtuk: Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a gázai konfliktus után is megtartaná a teljes ellenőrzést az összes palesztin terület fölött. Ez ellentétes az önálló palesztin állam létrehozatalának tervével. Izrael offenzívája azután kezdődött Gáza ellen, hogy a Hamász október 7-én megtámadta Dél-Izraelt, közel 1200 embert, nagyrészt civileket lemészárolva. Becslések szerint 240 embert rabolt el a Hamász és vitt túszként Gázába, nagyjából 130 ember sorsa a mai napig nem ismert. (The Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!