Felmérések szerint egyre több izraeli arab azonosul Izraellel

2024. január 21. – 19:21

Másolás

Vágólapra másolva

Miközben dúlnak a rengeteg palesztin civil áldozatot követelő harcok Gázában az izraeli hadsereg és a Hamász között, több felmérés is azt mutatja, hogy az Izraelben élő arabok egyre nagyobb számban azonosulnak Izraellel. Az Economist cikke szerint egy tavaly év végén készült felmérés szerint a megkérdezett za ország lakosságának 5 százalékát kitevő izraeli arabok kétharmada mondta azt, hogy azonosul Izrael állammal, míg a háború előtt csak a válaszadók fele gondolta így.

A cikk szerint a Hamász és az izraeli hadsereg korábbi összecsapásai alatt sokkal több erőszakos összecsapás volt az Izraelben élő arabok és zsidók között, mint most. Ezt részben az Itamar Ben-Gvir szélsőjobbos belügyminiszter irányítása alatt álló rendőrség kemény fellépése is indokolja. De a Givat Haviva nevű, zsidó–arab együttélésért kampányoló szervezet felmérésében a megkérdezett Izraelben élő palesztinok több mint fele azt mondta, azért is lehet kevesebb erőszakos esemény Izraelben, mert az izraeli arabok is fenyegetést látnak a Hamászban és minél előbb békét akarnak.

A cikk azt is megjegyzi, hogy a háború alatt valamivel javult az Izraelben élő palesztinok helyzete, mert sok behívót kapott izraeli zsidó helyére palesztinokat alkalmaznak a cégek.

A Givat Haviva felméréséből az is kiderült, hogy az izraeli zsidók 44 százaléka nem engedné, hogy a gyereke arab gyerekkel játsszon, 40 százalék szerint az araboknak kevesebb állami támogatást kellene kapniuk, mint a zsidóknak, 62 százalék szerint pedig ellenzi, hogy arab pártok legyenek az izraeli kormányban. Az arabok 13 százaléka mondta azt, hogy nem hagyná a gyerekét zsidő gyerekekkel játszani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!