Teljesen hamisak az adatok Bolsonaro oltásairól

2024. január 19. – 12:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A brazil főszámvevő hivatala szerint a Jair Bolsonaro Covid-oltásairól szóló adatok teljesen hamisak, írja a Reuters. Csütörtökön jelentette be a hatóság, hogy lezárták a nyomozást az ügyben, és arra jutottak, hogy a korábbi brazil elnök vakcinációjáról szóló hivatalos információk valószínűleg nem tükrözik a valóságot.

Az adatok szerint az egyébként megrögzötten oltásellenes Bolsonaro 2021 júliusának egy napján be lett oltva São Paulóban, egy állami egészségügyi intézményben. Bolsonaro viszont egy nappal előtte elhagyta a várost, a megadott időpontban igazából az ország fővárosában, Brazíliavárosban tartózkodott, és ott is maradt még három napig.

Még a dokumentációban szereplő nővér is tagadja, hogy valóban beoltotta volna az előző brazil elnököt. A főszámvevő hivatalának jelentése szerint az adatokban megadott, oltásokat tároló raktár sem volt a jelzett időpontban elérhető.

Már egyébként a hatóság nyomozásának kezdete előtt módosítottak több infót a korábbi elnök vakcinációjával kapcsolatban. Eredetileg ugyanis szerepelt ott még két oltási alkalom is, a főszámvevő hivatala most megerősítette, hogy ez se volt igaz.

Bolsonaro komoly évet zárt egyébként 2023 végén, májusban házkutatást tartottak az otthonában, júniusban bíróság tiltotta el attól, hogy a következő 8 évben közhivatalért induljon. Pont a most lezárult nyomozással összefüggésben jelentek meg a hatóságok tavaly tavasszal a korábbi elnök házánál, amikor még a mobilját is lefoglalták. Bolsonaro elmondta, hogy ő személyesen nem felelős semmilyen közokirat-hamisításért, de egyébként nincs beoltva.

„Az én részemről semmi nem volt meghamisítva. Nem oltattam be magam. Pont”

– mondta az előző választáson megbukott brazil elnök még májusban.

Az erősen jobboldali Bolsonaro többször, a Covid-19-világjárvány legsúlyosabb napjaiban is kifejtette oltásellenes, vírusszkeptikus véleményét. 2021-ben még regnáló elnökként többször is megbírságolták, mert nem volt hajlandó maszkot se hordani.

A korábbi brazil elnök az előző választásokon, 2022 októberében alulmaradt a baloldali Luiz Inácio Lula da Silvával szemben. Hivatalosan azóta se ismerte el a vereségét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!