Bizarr propagandavideón, ahogy 12 év kényszermunkára ítélnek két észak-koreai diákot, mert dél-koreai sorozatokat néztek

2024. január 18. – 15:15

Másolás

Vágólapra másolva

Észak-Korea totalitárius diktatúra mivoltát is bizonyítja az a 2022-ben készült felvétel, amit a koreai BBC szerzett meg, és publikált csütörtökön. Ezen az látható, hogy két 16 éves fiatalt elítélnek, mert K-drámákat, azaz dél-koreai sorozatokat néztek. A két sorozatnéző tinédzsert 12 évnyi kényszermunkára ítélték emiatt, amit több száz iskolás előtt jelentettek be egy stadionban.

A BBC megjegyzi, a főellenség Dél-Korea szórakoztató tartalmait fogyasztani szigorúan tilos Északon. Ettől függetlenül is sokan bevállalják, hogy leszedik a globálisan felfutott dél-koreai szériákat. Az egyébként elég ritka, hogy az elnyomó állam belső életéről kikerülnének akár fotók, nemhogy videók.

A BBC-nek a mostani felvételt az Észak és Dél Fejlesztése (Sand) nevű, észak-koreai menekültekkel foglalkozó kutatóintézet juttatta el. A videót Észak-Koreában mindenfelé terjeszti az állam, hogy figyelmeztesse alattvalóit, ne nézzenek „dekadens felvételeket”. A büntetésről szóló videóban egy narrátor mondja fel az állami propagandaszöveget, miszerint „a rothadt bábállam kultúrája már a tinédzserekre is átterjedt”, és hogy ezek a 16 évesek tönkretették a saját jövőjüket. A fiúk nevét és címét is közzétették.

A szabályszegő fiatalokat régebben csak ifjúsági munkatáborokba küldték 5 évnél rövidebb időre, nem ilyen szigorú elzárást kaptak. Persze ahhoz képest még így is jobban jártak, hogy egy 2020-as törvény szerint akár halálra is ítélhették volna őket. Egy Északról elmenekült férfi korábban elmondta a BBC-nek, hogy végig kellett néznie egy 22 éves másik férfi agyonlövését, mert dél-koreai zenét hallgatott és déli filmeket mutatott a barátjának.

Amerikai szórakoztató termékek megtekintéséért egyébként nem jár halál, csak pénzbüntetés, az azonban a phenjani rezsim érdeke, hogy Északon ne lássanak semmit az emberek a déli életből, ne csodálják azt a lakosok, mert akkor lazul az uralkodó Kim-dinasztia iránti feltétlen odaadás.

A kétezres évek elején a déliek egyébként sok segély mellett a kultúrájukat is exportálták a nyitás jegyében. Miután a segélyezés 2010-ben abbamaradt, Kínán keresztül áramlottak be a dél-koreai és amerikai kultúra termékei. Hogy miért olyan vonzó déli sorozatokat nézni Északon, azt az említett disszidens így fogalmazta meg: „Az észak-koreai embereknek a koreai drámák a drog, ami segít nekik elfelejteni a nehéz valóságot. Észak-Koreában azt tanuljuk, hogy Dél-Korea rosszabbul él, mint mi, de amikor a dél-koreai drámákat nézed, az egy teljesen más világ. Úgy tűnik, az észak-koreai hatóságok óvakodnak ettől.”

A feszült koreai helyzetről nemrég írtunk nagyobb elemzést, ezt ide kattintva elolvashatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!