Háromszor annyi észak-koreai szökött át Dél-Koreába tavaly, mint egy évvel előtte

2024. január 17. – 07:45

Másolás

Vágólapra másolva

A szöuli országegyesítési minisztérium szerdai bejelentése szerint a 2022-es számokhoz képest tavaly majdnem háromszor több észak-koreai szökött át Dél-Koreába tavaly, és különösen feltűnő volt a diplomaták és kereskedelmi tisztségviselők emelkedő száma – írja az MTI.

A közlemény alapján 2023-ban 190-en menekültek el a diktatúrából dél felé, míg egy évvel korábban csak 67 észak-koreai szökevényt regisztráltak. Dél-Koreában jelenleg több mint 34 ezer, Észak-Koreából átszökött ember él, akik a krónikus élelmiszerhiány és a politikai elnyomás elől menekültek el. A szöuli tárca adatai szerint a legtöbben 2009-ben jutottak át a határon – ekkor egy év alatt 2914-en tudtak átszökni –, míg 2021-ben csak 63-an tudtak átszökni a koronavírus-járvány miatt még szigorúbban lezárt határok miatt.

A szöuli külügyminisztérium ugyancsak szerdán jelentette be, hogy szankciós listára helyez két újabb személyt, három jogi személyt és tizenegy hajót Phenjan nukleáris programjával összefüggésben. A tárca közlése szerint az érintettek energiahordozók illegális tengeri csempészetében vettek részt.

A dél-koreai hadsereg eközben jelezte, hogy amerikai és japán katonákkal közös háromnapos hadgyakorlatot kezdtek hétfőn az Észak-Korea jelentette fenyegetés miatt. A gyakorlaton részt vett a nukleáris meghajtású Carl Vinson amerikai repülőgép-hordozó is. A két ország viszonya az elmúlt időszakban ismét jelentősen romlott, főleg Kim Dzsongun erőfitogtatása miatt, ennek hátteréről itt írtunk bővebben. Az észak-koreai diktátor emellett egy alkotmánymódosítást is elrendelt, amely főellenségként nevezi meg Dél-Koreát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!