Az ukrajnai fegyverszállítást Orbánnal egységben ekéző Fico törvényben biztosítja az Ukrajnába irányuló szlovák fegyverexport zavartalanságát

2024. január 17. – 16:12

Másolás

Vágólapra másolva

Miközben Robert Fico és Orbán Viktor között óriási az egyetértés abban, hogy az ukrajnai fegyverszállítások csak a háború és a szenvedés elnyújtására jók, az őszi, szlovákiai előrehozott választás után hatalomra került szlovák miniszterelnök pártja közben törvényi úton biztosítja a Ukrajnába irányuló fegyverexport olajozott működését.

A folyamatról beszámoló Politico riportja beszámol arról, hogy a szlovák parlament második olvasatra elfogadta azt a törvénymódosítást, mellyel a szlovák vállalatok fegyverexportjának engedélyezése a külügyminisztériumtól és a Szlovák Információs Szolgálattól a hadügyminisztérium hatáskörébe kerül. A törvényt korábban a hadügyi tárca elégtelen rálátására hivatkozva elsőre megvétózta Zuzana Čaputová államfő.

A lap kedden publikált cikke szerint a fegyverexport felügyeletének áthelyezése azért jelzi az ukrán fegyverexport folytatásának szándékát, mivel a hadügyminisztérium az egyik tulajdonosa a ZVS Holding nevű lőszergyárnak, mely a 2022-es 40 millió eurós bevétele után – elsősorban az ukrajnai szállításoknak köszönhetően – a tavalyi évre már várhatóan 80 millió eurós bevételt könyvelhet el. A Fico-kormányra valószínűleg komoly nyomás nehezedhet a ZVS Holding társtulajdonosa, a más jövedelmező fegyveripari érdekeltségekkel rendelkező Jaroslav Strnad részéről is.

Az ellenzék pont élesen kritizálta az exportengedélyek kiadásának áthelyezését, mivel szerintük a jövőben a szektorban üzletileg érdekelt védelmi tárca válik a szektor ellenőrévé, és vétójával megfojthatja a konkurens cégeket.

NATO-tisztségviselők szerint Szlovákia a Fico hatalomra kerüléséig folyósított, összesen 671 millió dollár értékű katonai segítségével lényegében megszabadult a teljes, Csehszlovákiától megörökölt fegyverkészletétől, szóval a hangsúly a jövőben inkább a kormányzat és a vele üzleti kapcsolatban álló vállalkozók számára busás bevétellel kecsegtető fegyverexportra helyeződhet át.

Ahogy arról beszámoltunk, kedden a Budapesten vendégeskedő Robert Fico „legitim harc”-nak nevezte, ahogy Orbán az Európai Tanácsban küzd a költségvetés revíziójának azon részéért, amely nyomán Ukrajna 50 milliárd euróhoz jutna a következő négy évben. A szlovák miniszterelnök élesen kirohant az EU által a 2024-es évben Ukrajnának folyósítandó támogatás ellen:

Nevezzük nevén a dolgokat! Odaöntünk 50 milliárdot, fegyvereket adunk, ezzel nem oldunk meg semmit!

Mindeközben a Politico idézett cikke szerint Fico uniós körökben már kevésbé harcias hangokat üt meg, ráadásul a decemberi uniós csúcson sem az ukrán csatlakozási tárgyalások megindítása, sem az EU-s költségvetés ukrán támogatásokkal való kiegészítésének ügyében nem állt a magyar miniszterelnök mellé.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!