Lövések a magyar-ukrán határon: katonai szolgálat elől menekülőket tartóztattak fel ukrán határőrök

2024. január 3. – 16:42

Másolás

Vágólapra másolva

Figyelmeztető lövésekkel állítottak meg az ukrán határőrök 12 határsértőt kedden az ukrán–magyar zöldhatáron. A kizárólag férfiakból álló csoportról kiderült, hogy a sorozás megúszása miatt akartak Magyarországra szökni.

Az Ukrán Állami Határőrszolgálat szerdai beszámolója (amit a Kárpáti Igaz Szó ismertetett) szerint a Munkácsi Határőrosztag asztélyi kirendeltségének munkatársai kedden figyeltek fel egy 12 fős csoportra, akik gyalog haladtak Magyarország felé. A csoport tagjai – egytől-egyig hadköteles korú férfiak – az egyenruhások felszólítására sem álltak meg, és a határőrök csak több, a levegőbe leadott lövéssel tudták megállásra kényszeríteni őket.

Az előzetes vizsgálat során kiderült, hogy az elfogott személyek kárpátaljai lakosok. A határőrség az ügyet a rendőrséghez továbbította, mely tiltott határátlépés és a hatóságokkal való szembeszegülés miatt indított eljárást. A határőröknek sikerült azonosítania és elfognia azt az embert is, aki a kárpátaljai férfiakat fejenként 12 ezer hrivnyáért (nagyjából 110 ezer forintért) szállította a zöldhatárra.

Ukrajnában komoly méreteket öltött a hadkötelezettség alóli kibúvók keresése. Augusztusban például lelepleztek egy orvosokból álló hálózatot, mely 3000-15000 dollár (1- kb. 5,2 millió forint) közötti kenőpénz fejében biztosított felmentő igazolást, és ennek birtokában több ezer ukrán szökhetett külföldre a besorozás elől.

Kijev egyébként az elhúzódó háború realitásaival – elsősorban az önkéntesek számának csökkenésével és az óriási veszteségekkel – szembesülve folyamatosan igyekszik saját emberanyag-felhasználásán is racionalizálni. Tavaly szeptemberben behívót kaptak az egészségügyi végzettséggel rendelkező nők, novemberben pedig a hadsereg bejelentette, hogy olyan rendszert vezet be, mellyel a besorozottakat képességeiknek, szaktudásuknak megfelelően lehet beosztani.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!