Ukrajna toborzó cégekkel pörgetné fel a katonák besorozását

2023. november 27. – 18:25

Ukrajna toborzó cégekkel pörgetné fel a katonák besorozását
Ukrán katonák egy páncélozott harci járművön Bahmut közelében – Fotó: Genya Savilov / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfői összefoglalónk az orosz–ukrán háború legfontosabb eseményeiről.

  • Az ukrán kormány változtat a sorozási gyakorlatán, hogy a hadsereg egy elhúzódó háború esetén is képes legyen felvenni a harcot Oroszországgal. A célzottabb sorozás érdekében toborzó cégeket alkalmaznak majd, hogy a hadra fogható embereket a képességeiknek megfelelő beosztásban alkalmazzák a hadseregben, ne csak egyszerűen kiküldjék őket a frontra. Jelenleg is nagy szükség van például szerelőkre és hegesztőkre. A toborzás felpörgetésére azért is van szükség, mert ugyan a háború első hónapjaiban több százezren jelentkeztek, hogy harcoljanak az orosz invázió ellen, mostanra viszont elfogytak az önkéntesek, és a fronton szolgáló katonák közül sokan már kimerültek vagy megsérültek.
  • A brit védelmi minisztérium helyzetjelentése szerint Oroszország légvédelmi rendszereket csoportosít át Kalinyingrád térségéből az ukrajnai háborúban elszenvedett veszteségek pótlására. A Balti-tenger partján fekvő város kiemelt stratégiai jelentőséggel bír, mivel két NATO-tagországgal is határos.
  • Az ukrán hadsereg becslése szerint Oroszország embervesztesége a 350 ezerhez közelít. Az ukránok által közölt szám a halottak és a súlyos sérültek összesített létszámára vonatkozik. Pontos adatok sem az orosz, sem az ukrán veszteségről nincsenek, de az nem kétséges, hogy az orosz haderő vesztesége sokszorosa annak, mint amennyivel a tavaly február 24-én megindított, villámháborús fegyveres akcióval Oroszország számolt.
  • Az orosz csapatok továbbra is megpróbálnak áttörést elérni Avgyijivkánál, ezt a célt szolgálták a Donyeck közelében fekvő település ellen végrehajtott légitámadások is, de az ukránok visszaverték az északkeleti, nyugati és délnyugati irányból érkező támadásokat.
  • Körülbelül 2100 teherautó vesztegel az ukrán–lengyel határon a lengyel kamionosok blokádja miatt. Máskor naponta közel 700 teherautó szokott áthaladni a Yahodynál lévő határátkelőn, most viszont csak pár jut be Ukrajnába. Sok teherautó üzemanyagot és humanitárius segélyt szállítana Ukrajnába. A lengyel kamionosok három ukrán határátkelőhelyet is lezártak a hónap elején, hogy így tiltakozzanak az ellen, hogy az ukrajnai háború miatt rengeteg bevételtől estek el a külföldi versenytársakkal szemben.
  • Hollandia visszaszolgáltatta Ukrajnának azokat a műtárgyakat és nagy értékű aranykincseket, amelyeket tíz éve egy holland múzeum kölcsönzött ki az oroszok által azóta annektált Krím félsziget múzeumaiból.
  • A vasárnapi összefoglalónkat itt találja.

(Guardian, MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!