Január végére megszűnik a határellenőrzés a szlovák–magyar határon

2024. január 3. – 19:04

Másolás

Vágólapra másolva

Szlovákia január 22-e után nem hosszabbítja meg az ellenőrzést a magyar határon, jelentette be Sutaj Estok szlovák belügyminiszter szerdán.

A belügyminiszter szerint „jelenleg nyugodt és stabil a helyzet” az illegális bevándorlás ügyében, de ha az megint megnő, akkor újra bevezethetik az ellenőrzéseket. Azt gondolja, tavasszal ez a probléma megint előjöhet, addig viszont „időt akarnak adni a határok védelmét biztosító rendőröknek és katonáknak a pihenésre”, írja az MTI.

Szlovákia október 5-én vezetett be ideiglenes határellenőrzést a szlovák–magyar határon.

Addigra Magyarországról tömegével érkeztek Szlovákiába illegális migránsok. A menekülthullám nagyjából tavasszal kezdődött, a nyáron egyre nagyobb számban kezdtek el folyamatosan beáramlani az illegális bevándorlók a dél-szlovákiai határ menti falvakba. Őszre már odáig fajult a helyzet, hogy hetente több ezren is érkeztek. A járásban rendkívüli helyzetet is hirdettek, a határra katonákat vezényeltek. Szeptemberben a Telex is több érintett szlovákiai faluban riportozott, az egyik településen egy szinte csak fiatal férfiakból álló migránscsoporttal is találkoztunk. Október végére aztán hirtelen teljesen eltűntek az illegális bevándorlók ezekből a falvakban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!