Japán repülőgép-katasztrófa: úgy tűnik, a parti őrség gépe nem kapott felszállási engedélyt

2024. január 3. – 20:10

Japán repülőgép-katasztrófa: úgy tűnik, a parti őrség gépe nem kapott felszállási engedélyt
Fotó: Koki Kataoka / Yomiuri / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Zajlik a vizsgálat az öt ember életét követelő japán repülőgép-katasztrófával kapcsolatban, amelyben a Japan Airlines (JAL) egyik utasszállító repülőgépe leszállás közben összeütközött a parti őrség gépével a tokiói Haneda reptéren. A Reuters azt írja, hogy a Japan Airlines járata valószínűleg kapott leszállási engedélyt, a parti őrség gépe viszont nem. A hatóságok által megszerzett forgalomirányítási leírások szerint a kisebb gépnek azt mondták, taxizzon egy, a kifutópálya közelében lévő állomásra.

A japán polgári légiközlekedési hivatal egyik dolgozója azt mondta az újságíróknak, hogy ezekben az átiratokban semmi jel nem utal arra, hogy a parti őrség repülőgépe megkapta volna a felszállási engedélyt.

A parti őrség illetékese ezzel szemben azt mondta: a gép kapitánya szerint az engedély megszerzése után lépett ki a kifutópályára. Ugyanakkor azt is elismerte, hogy a leiratokban tényleg nem utal erre semmi.

„A közlekedési minisztérium objektív anyagokat szerzett meg, és teljes mértékben együttműködik a nyomozókkal annak biztosítására, hogy minden lehetséges biztonsági intézkedés megtörténjen egy újabb ilyen baleset megelőzésére” – mondta Szaitó Tecuo közlekedési miniszter.

A Japán Biztonsági Közlekedési Tanács (JTSB) az Airbus és a két Rolls-Royce hajtómű gyártójával közösen vizsgálja az esetet. A JTSB megszerezte a parti őrség repülőgépének feketedobozát is – közölték a hatóságok. A tokiói rendőrség pedig azt vizsgálja, hogy esetleges szakmai hanyagság vezetett-e a balesethez.

Arról, hogy jelenleg mit tudni a balesetről, és hogyan sikerülhetett az utasszállító mind a 379 utasát épségben kimenekíteni, ebben a cikkünkben írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!