Hezbollah-vezető: Izraelnek súlyos árat kéne fizetnie egy Libanon elleni háborúért

2024. január 3. – 19:25

Másolás

Vágólapra másolva

Hasszán Naszrallah szerdán tévéüzenetben reagált arra, hogy vélhetően egy izraeli drón egy bejrúti lakóházban hatodmagával együtt végzett Száleh al-Arúrival, a Hamász egyik befolyásos vezetőjével. A Libanonban egyszerre fegyveres milíciaként, egyszerre politikai pártként, egyszerre pedig bűnszervezetként működő Hezbollah főtitkára több mint egyórás beszédének ezek voltak a főbb üzenetei:

  • Száleh al-Arúri „durva agresszió” áldozatává vált, Naszrallah azonban nem rendelt el direkt megtorlást, helyette azt fejtegette, hogy „(mi, barátok) megbeszéléseket folytatunk egymással, de mindenki a maga érdekeinek fényében hozza meg a döntéseit”.
  • Az Irán által vezetett, a jemeni húszikat, a szíriai Aszad-rezsimet, a Hezbollahot, a Hamászt és egy sor iraki síita milíciát magában foglaló, az „Ellenállás Tengelyé”-nek nevezett laza koalícióról azt mondta, „stratégiai látásmóddal” bír.
  • Izrael elrettentési képességei „összeomlottak” az október 7-i támadás következtében, és a nagyszabású terrorcselekmény „új frontokat” nyitott. A jemeni húszik példája is mutatja, hogy a Hamász szövetségesei nem félnek többé, és ez „Izraelt alapjaiban rendíti meg, mert Izrael nem fogja elérni háborús céljait”
  • A síita vezető szerint a gázai háború 22 ezer halálos áldozata és 60 ezer sérültje megmutatta, hogy a nemzetközi jog „nem képes védelmet nyújtani egyetlen nemzetnek, egyetlen személynek sem”. A minimum 600 ezer halálos áldozattal járó szíriai polgárháború egyik legkegyetlenebb szereplője a nemzetközi jog legnagyobb kerékkötőjének az Egyesült Államok nevezte.

„Mi fog titeket megvédeni? A hatalmatok, a fegyvereitek, a rakétáitok, a csatatéren való kiállásotok. Kényszeríteni fogjátok a többieket, hogy tiszteljenek titeket!”

  • Naszrallah állítása szerint az izraeli–libanoni határon folyó harcok „kiszámított módon” folynak, de óva intette Izraelt attól, hogy háborút indítson Libanon ellen, mert abban „nem lesznek se szabályok, se irányelvek”, és „Izraelnek nagyon-nagy árat kell fizetnie”,

Naszrallah eredetileg a legendás iráni tábornok, Kászim Szulejmáni halála negyedik évfordulójának apropóján mondott volna beszédet – a Teherán kliensháborúiért és titkos külföldi akcióiért felelős főtiszttel amerikai dróncsapás végzett Irakban. Azonban a keddi merénylet és a Szulejmáni síremlékénél történt, több mint 100 halottal járó robbanás felülírták az eredeti szöveget.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!