ISW: Az izraeli csapatkivonások miatt a Hamász újjáépítheti katonai képességeit

2024. január 3. – 11:59

Másolás

Vágólapra másolva

Azzal, hogy Izrael sok ezer katonát, összesen öt dandárt vont ki a gázai övezetből, lehetővé válik a Hamász számára, hogy újraszervezze katonai képességeit és infrastruktúráját – olvasható a világ egyik legismertebb katonai elemzőintézete, az Institute for the Study of War (ISW) friss beszámolójában.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) megerősítette, hogy december 31-én öt dandárt vontak ki a Gázai övezet északi részéből. Ezzel a gázai katonai műveletek harmadik fázisába lépnek. Befejezik az átfogó műveleteket, kisebb akciókra, célzott rajtaütésekre váltanak át. Hangsúlyosabbá válik továbbá egy másik cél megvalósítása: a Gázai övezet és Izrael közötti biztonsági pufferzóna kialakítása.

Az izraeli hadsereg a háború kezdete óta több Hamász-egységet felszámolt vagy harcképtelenné tett, különösen a Gázai övezet északi részén. A Hamász katonai erőit azonban egyelőre teljesen „sem legyőzni, sem megsemmisíteni nem sikerült” – írja az ISW. Az agytröszt szerint „a csökkentett izraeli katonai nyomás lehetővé teheti a Hamász számára, hogy újjáépítse katonai képességeit és infrastruktúráját.”

Úgy vélik, a Hamász képes a harcokban elvesztett parancsnokainak gyors pótlására. „Több, nemrégiben likvidált Hamász-zászlóalj- és dandárparancsnok hosszú évekig vezette egységeit, ami arra utal, hogy megvolt a képességük és idejük arra, hogy utódokat neveljenek ki a helyükre” – írták. Az ISW szerint az izraeli csapatkivonások nincsenek összhangban azokkal az izraeli kormányzati közlésekkel és célokkal, amik a Hamász teljes katonai és politikai megsemmisítéséről szólnak.

Izraeli katonák Gázában 2023. december 31-én – Fotó: Israel Defense Forces / Reuters
Izraeli katonák Gázában 2023. december 31-én – Fotó: Israel Defense Forces / Reuters

Egyes vélekedések szerint a Gázából kivont izraeli egységek egy részét a Libanonnal közös északi határra csoportosíthatják át, ahol a Hezbollah fegyveresei veszélyeztetik Izraelt.

Az izraeli jegybank vezetője korábban figyelmeztette a döntéshozókat: a háborús kiadások hatalmas terhet rónak a költségvetésre. Izrael korábban 300 ezer tartalékost hívott be, ami 10-15 százalékos kiesést jelent a munkaerő-piacon.

(Institute for the Study of War)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!