A húszi lázadók megint ballisztikus rakétákat lőttek ki a Vörös-tenger déli részénél

2024. január 3. – 07:38

Másolás

Vágólapra másolva

Az Irán által támogatott húszi lázadók hajó elleni ballisztikus rakétákat lőttek ki a Vörös-tenger déli részénél – közölte az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága (CENTCOM). Az X-en közzétett posztban azt írták: „Január 2-án, helyi idő szerint körülbelül 21:30-kor az Irán által támogatott húszik két hajó elleni ballisztikus rakétát lőttek ki jemeni területekről a Vörös-tenger déli részére. Több, a térségben tartózkodó kereskedelmi hajó jelentette az ASBM-ek becsapódását a környező vízbe, bár egyik sem számolt be károkról. Ezek a támadások több tucat ártatlan tengerész életét veszélyeztették, és továbbra is zavarják a nemzetközi kereskedelem szabad áramlását. November 19. óta ez volt a 24. támadás kereskedelmi hajók ellen a Vörös-tenger déli részén.”

A gázai konfliktusban a palesztinokat támogató húszik november 19. óta rakéták és drónok bevetésével tucatnyi kereskedelmi hajót támadtak meg a Vörös-tengeren és az Ádeni-öbölben. Irán viszont már többször tagadta, hogy segítséget nyújtana a húsziknak. Az Egyesült Államok vezetésével katonai koalíció alakult a térségben zajló hajóforgalom védelmére. Már több mint 20 ország csatlakozott a szövetséghez, aminek többek között az Egyesült Királyság, Kanada, Franciaország, Hollandia és Spanyoloszág is a tagja.

Múlt héten amerikai helikopterek semmisítették meg a jemeni fegyveresek több kishajóját, amelyek tüzet nyitottak a katonai egységekre a Vörös-tengeren. Vasárnap a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője, John Kirby azt mondta, az Egyesült Államok nem keresi a konfliktust a jemeni húszikkal, de saját érdekei védelmében a jövőben is lépni fog.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!