Svédország júliusig csatlakozhat a NATO-hoz a szervezet főtitkára szerint

2024. január 2. – 17:31

Másolás

Vágólapra másolva

A német DPA hírügynökségnek adott interjújában Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára úgy nyilatkozott, hogy Finnország közelmúltbeli csatlakozása után hamarosan Svédországot is felvehetik a katonai szövetségbe, írja a Politico. Erre Stoltenberg szerint a július 9. és 11. közt Washingtonban tartott NATO-csúcs előtt sor kerülhet.

Mint a szervezet vezetője emlékeztetett, Törökország korábban azért nem hagyta jóvá a svéd tagfelvételt, mert így szerette volna elérni, hogy az észak-európai ország lépjen fel a Kurd Munkáspárt (PKK) területén tartózkodó tagjaival szemben. Ezen felül Recep Tayyip Erdoğan török elnök nyomásgyakorlással akarta elérni azt is, hogy az Egyesült Államok adjon át F-16-os vadászgépeket Törökországnak.

Miután mindkét ügyben előrelépés történt, majd néhány nappal később az elnök jóváhagyását követően a török parlament külügyi bizottsága is megszavazta a svéd NATO-csatlakozást, így a következő lépés a parlamenti jóváhagyás lehet.

A védelmi szervezet főtitkára kitért arra is, hogy Svédország NATO-csatlakozásába egyelőre Magyarország sem egyezett bele. Orbán Viktor miniszterelnök a december végén tartott Kormányinfón úgy fogalmazott, hogy a magyar parlamentnek nincs gusztusa a döntéshez.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!