Evakuációs központokban éjszakáznak a cunamik és utórengések miatt aggódó japánok

2024. január 1. – 20:08

Másolás

Vágólapra másolva

Japánban emberek ezrei töltik az éjszakát evakuációs központokban, miután 7,6-os erősségű földrengés rázta meg az országot – írja a BBC.

A 7,6-os földrengés erősnek számít, évente húsz ilyen van a világban. A földrengés helyi idő szerint hétfőn 16:10 körül történt, és több mint 60 utórengés követte. Főleg a Honsú sziget nyugati partvidékét rázta meg a földmozgás. Nem sokkal később cunamiriadót adtak ki, amelyet később visszaminősítettek – de az új figyelmeztetés szerint még mindig van esély 3 méteres szökőárra.

„A lakosságnak résen kell lennie a további lehetséges rengések miatt. Arra kérem az önöket, hogy azokon a területeken, ahol szökőár várható, a lehető leghamarabb ürítsék ki az épületeket” – mondta Kisida Fumio japán miniszterelnök.

Ami a károkat illeti, több városban épületek tucatjai dőltek össze, ismeretlen számú embert a romok alá temetve. A Kyodo hírügynökség szerint legalább két halálos áldozata van a rengésnek, a következő napokban ez a szám várhatóan emelkedni fog.

Az epicentrumhoz közeli Vadzsima városában tűz pusztított el egy házsort, az embereket a sötétben evakuálták. A helyi kórházak arról számoltak be, hogy számos sérült érkezett be ellátásra, bár a sérült utak nehezítették a betegek szállítását – írja a Guardian.

A károk teljes mértéke kedd reggelig nem is lesz világos. Egyes területeken azonban már megkezdték a felméréseket: Isikava prefektúra tisztviselői szerint több ház és villanyoszlop is dőlt össze Szuzu városában. A rengés epicentrumának közelében több mint 36 ezer háztartás maradt áram nélkül. Tojama és Kanazava városok közötti fő gyorsforgalmi út több száz méteres szakaszát földcsuszamlás tördelte szét, Ishikawa prefektúrában leállt a gyorsvonat, néhol az internet is akadozik.

A japán nukleáris szabályozó hatóság közölte, hogy a Japán-tenger mentén fekvő atomerőművekben nem jelentettek problémát. Az érintett partvidéken hat létesítményben 22 reaktor található. A Hokuriku isikavai Sika erőműve, amely a legközelebb volt a rengés helyszínéhez, már a rengés előtt leállította két reaktorát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!