Zsidó telepeket és kevesebb palesztint szeretne Gázában az izraeli pénzügyminiszter

2023. december 31. – 18:15

Másolás

Vágólapra másolva

Zsidó telepek létrehozását javasolja a Gázai övezetben az izraeli pénzügyminiszter. Becalel Szmotrics maga is telepes Ciszjordániában, ám a jobboldali radikális vallásos politikus javaslata új szintet jelent, hiszen a Gázai övezetben nincsenek zsidó telepesek, és a hadsereg 2005 óta jelen sem volt a 2,3 millió palesztin által lakott, mindössze 360 négyzetkilométeres területen, amely 1967-tól volt 2005-ig izraeli kontroll alatt, azóta az elszigetelést választotta megoldásként, széles védelmi rendszert építve ki. Ezt törte át a Hamász október 7-én, véres támadást végrehajta, ami kiváltotta az izraeli hadsereg válaszcsapásait.

A Vallási Cionista Párt a Benjamin Netanjahu kormányfő vezette Likud szövetségese, aki a szélsőséges szárnyat képviselve jelentős befolyással bír a kormányban.

Szmotrics a zsidó telepek létrehozása mellett azt is javasolta, hogy a palesztinok emigrálhatnának is a Gázai övezetből. A miniszter korábban is azt vallotta, hogy a Gázai övezet nem életképes egység, amelyet a palesztinoknak el kellene hagyniuk. Szmotrics afféle kollektív bűnösökként tekint a Hamász miatt a palesztinokra. „Ha katonailag jelen akarunk lenni, akkor a civilekkel is jelen kell lennünk” – mondta a miniszter, aki szerint meg kell változtatni a realitásokat a Gázai övezetben.

A telepesek helyzete Ciszjordániában is érzékeny kérdés, a két állam terve – azaz az Izrael mellett létrehozandó önálló Palesztin Hatóság – részben épp a telepek léte miatt futott zátonyra az elmúlt csaknem harminc évben, amióta a területet a békéért elv alapján Jichak Rabin izraeli kormányfő, Simon Peresz államfő és a Palesztin Felszabadítási Szervezetet vezető Jasszer Arafat aláírták az oslói megállapodást, amiért Nobel-békedíjat kaptak. Rabint végül egy zsidó telepes ölte meg 1995-ben.

A telepek megjelenése a Gázai övezetben azt jelentené, hogy Izrael nyíltan és végleg szakít a két állam gondolatával. Az nem világos, hogy a kétmillió palesztinnek Szmotrics szerint hová kéne emigrálniuk a Gázai övezetből, ahová az ott élők felmenői közül sokan már oda is kényszerből mentek Izrael állam 1948-as létrejötte után.

Igaz, Ciszjordánia Jordánia, a Gázai övezet Egyiptom ellenőrzése alatt állt 1967-ig, és ebben az időben a két arab állam nem tartotta fontosnak a palesztinok függetlenségét. Ez csak azután vált fontossá, hogy az arab országok által indított, Izrael felszámolását célzó háborúban Izrael megvédte magát, a két területet biztonsági okokból ellenőrzése alá vonta, így a palesztin kérdést az arab országok Izrael elleni érvként használhatták fel – minderről ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!