28 helyszínen kell megismételni a választást Szerbiában

2023. december 20. – 23:42

Másolás

Vágólapra másolva

28 szavazóhelyiségben kell megismételni a parlamenti szavazást Szerbiában, miután az ellenzéki Szerbia az Erőszak Ellen mozgalom szerint súlyos választási csalások történtek a párhuzamosan tartott országgyűlési és önkormányzati választásokon. Az ismétlésre szabálytalanságok miatt kerül sor, az újabb szavazás december 30-án lesz. Az országos választási bizottság (RIK) tájékoztatása szerint összesen 12 240 választópolgárnak kell ismét a szavazóurnák elé járulnia jövő szombaton 7 és 20 óra között, írja a 24.hu.

A Szerbia az Erőszak Ellen mozgalom szerint súlyos választási csalások torzították az eredményeket. Állítólag például a Boszniai Szerb Köztársaság belügyminisztere is szavazott Belgrádban, miközben nem ott él, és nem is szerb állampolgár.

Ellenzéki politikusok már rögtön a választások után arról beszéltek, hogy az Aleksandar Vučić mögött álló pártszövetség vezető ereje, a Szerb Haladó Párt (SNS) 81 százalékos feldolgozottságnál 21 ezerrel több szavazatot kapott Belgrádban a saját listájuknál, ami csak úgy történhetett, hogy több mint 40 ezer, belgrádi lakhellyel nem rendelkező szavazót szállítottak a fővárosba, ezzel „drámaian megváltoztatták” az eredményt. A szerb elnök mögött álló pártok vasárnap az országgyűlési és önkormányzati választást is megnyerték.

A szervezet szerint a Boszniai Szerb Köztársaságból és Szerbia más részeiről is hoztak Belgrádba szavazókat a kormánypártok. Éppen ezért a Szerbia az Erőszak Ellen nem hajlandó elismerni a belgrádi önkormányzati választás eredményét. Hétfő estére tüntetést is szerveztek Belgrádba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!