Szerb ellenzék: Hogy szavazhatott Belgrádban egy bosnyák miniszter?

2023. december 19. – 14:08

Másolás

Vágólapra másolva

Tüntetést szervezett hétfő estére Belgrádba az ellenzéki Szerbia az Erőszak Ellen mozgalom, amelynek listáján együtt indultak ellenzéki pártok képviselői a vasárnap tartott szerb választásokon – írja a szerb N1 hírportál. A mozgalom tagjai szerint ugyanis súlyos választási csalások történtek a párhuzamosan tartott országgyűlési és önkormányzati választásokon.

Állítólag például a Boszniai Szerb Köztársaság belügyminisztere is szavazott Belgrádban, miközben nem ott él, és nem is szerb állampolgár.

Ellenzéki politikusok már rögtön a választások után arról beszéltek, hogy az Aleksandar Vučić mögött álló pártszövetség vezető ereje, a Szerb Haladó Párt (SNS) 81 százalékos feldolgozottságnál 21 ezerrel több szavazatot kapott Belgrádban a saját listájuknál, ami csak úgy történhetett, hogy több mint 40 ezer, belgrádi lakhellyel nem rendelkező szavazót szállítottak a fővárosba, ezzel „drámaian megváltoztatták” az eredményt. A szerb elnök mögött álló pártok vasárnap az országgyűlési és önkormányzati választást is megnyerték.

A hétfő esti tüntetés felszólalói szerint pedig a Boszniai Szerb Köztársaságból és Szerbia más részeiről is hoztak Belgrádba szavazókat a kormánypártok. Éppen ezért a Szerbia az Erőszak Ellen nem hajlandó elismerni a belgrádi önkormányzati választás eredményét.

Sőt, a szervezet két tagja, Miroslav Aleksić and Marinika Tepić bejelentette, éhségsztrájkba kezdenek addig, amíg nem érvénytelenítik a belgrádi választások eredményét.

A tüntetők a szerb választási bizottság épületéhez vonultak azzal a céllal, hogy megzavarják a bizottság este 9-re meghirdetett ülését. A tüntetők áttörték az épület körüli kordont, és kisebb dulakodás is kialakult a biztonsági őrökkel, sőt, egyes felvételek szerint a biztosság tagjait is lökdösték és megdobálták, amikor el akarták hagyni az épületet. A mozgalom tagjai bejutottak az épületbe, ahol olyan dokumentumokat nyújtottak át a bizottság tagjainak, amelyek szerintük bizonyítják, hogy a kormánypártok elcsalták az önkormányzati választást. Elmondásuk szerint a bizottság elnöke nem tudott választ adni arra, hogyan fordulhatott elő, hogy egy bosnyák politikus is szavazott Belgrádban, és azt mondta, hogy nem a bizottság hatásköre kivizsgálni a panaszokat. Több ellenzéki képviselő ezután azt jelentette be, hogy nem hagyják el a választási bizottság épületét addig, amíg nem lép a bizottság az ügyben.

Időközben az ellenzéki képviselők mellett más forrásból is olvasni a szerb választási csalásokról. Viola von Cramon német zöldpárti EP képviselő például az X-en, korábbi nevén Twitteren írt arról, hogy választási megfigyelőként ő is tanúja volt annak, hogy a Boszniai Szerb Köztársaságból jött választók adták le a szavazatukat, és hogy megfélemlítettek ellenzéki szavazókat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!