Ukrajna visszaáll a téli állásaiba, Putyin ráteheti a kezét az európai olajcégek oroszországi vagyonára

2023. december 20. – 17:16

Ukrajna visszaáll a téli állásaiba, Putyin ráteheti a kezét az európai olajcégek oroszországi vagyonára
Ukrán gyerekkórus a New York-i Grand Central állomásánál karácsonyi dalokat ad elő – Fotó: Selcuk Acar/Anadolu via Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Miközben az európai diplomácia és a média lassan átáll a karácsonyi üzemmódra, az orosz–ukrán háború természetesen katonai, technológiai, gazdasági és diplomáciai fronton is folyik. Összefoglalónk a háború 666. napjáról

  • Kijev, Odessza és Herszon lakosai szerdán is orosz dróntámadásra ébredtek, de az ukrán légvédelem közlése szerint az összesen 19 kamikaze drónból 18-at sikerült leszedni.
  • A brit hadügyminisztérium szerint Ukrajna elkezdte a téli állóháborúra való berendezkedést, ami elsősorban a jelenlegi vonalak megerősítését jelenti. Kijev a legnagyobb erődítési munkákat az északi, Belarusszal közös határán végezte, ahol az árkok és szögesdrót akadályok mellett a harckocsi-előrenyomulás megállítására alkalmas, „sárkányfog”-nak is nevezett beton akadályrendszereket telepítenek. A háború december közepi állását és trendjeit Resperger István ezredessel, egyetemi tanárral tekintettük át.
  • Tizenegy NATO-tagállam – köztük az USA, Franciaország és Nagy-Britannia – bejelentette, hogy létrehozzák a „tallinni mechanizmus”-nak nevezett kiberbiztonsági együttműködést, ami az ukrán civil infrastruktúra védelmét hivatott erősíteni a menetrendszerű orosz hekkertámadásokkal szemben.
  • Ünnepelt hősből megvetett kollaboránssá vált a legendás ukrán rúdugró, Szerhij Bubka. A Politico szerint az ukrán közvélemény azt kifogásolja, hogy helyi lapértesülések szerint a sportágát alapjaiban megváltoztató egykori klasszis cégét, a Mont Blanc-t az ukrajnai invázió után jegyezték be Oroszországban, és üzemanyagot adott el az orosz megszállóknak a szakadár Donyecki Népköztársaságban. Ráadásul miközben Ukrajna lakóinak már második télen kell megbirkóznia az akkut energiaínséggel, addig Bubka Monaco mediterrán klímáját élvezheti.
  • Vlagyimir Putyin aláírt egy elnöki rendeletet, mely lehetővé teszi, hogy a kormányzat elkobozzon vagy eladásra kényszerítsen olyan vagyontárgyakat, melyek európai energiavállalatok tulajdonában vannak. A rendelet értelmében a vagyontárgyak – melyek olyan több milliárd eurós kincseket takarhatnak, mint az észak-szibériai Juzsnyo-Ruszkoje olaj- és gázmező – orosz állami energiacégek birtokába kerülnek át.
  • A Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet reprezentatív felmérése szerint az ukránok több mint kétharmada nem támogatná Valerij Zaluzsnij ukrán főparancsnok menesztését. Ez a kérdés azért kerülhetett napirendre, mivel Zaluzsnij katonától szokatlan egyenességgel beszélt a nagy reményekkel indított nyári ukrán offenzíva megrekedéséről.
  • Az Európai Unió Bírósága ítéletet mondott Roman Abramovicsról, pontosabban az orosz milliárdos elleni szankciókról. A testület szerint jogszerű volt az Ukrajna 2022. februári megtámadása utáni szankciós csomag, mely – más orosz milliárdosokhoz hasonlóan – befagyasztotta Abramovics EU-n belüli vagyonát. Az orosz oligarcha az ítélet után csalódottságát fejezte ki.

(via Guardian, Politico, MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!