Tíz ország koalíciót alakít a vörös-tengeri kereskedelmi hajózás védelmére

2023. december 19. – 13:48

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok közölte: Tíz ország megállapodott abban, hogy koalíciót alakítanak a Vörös-tenger hajóforgalmának védelmére.

Az Irán által támogatott jemeni húszi terroristacsoport az elmúlt hetekben fokozta a Vörös-tengeren – a nemzetközi kereskedelem egyik fő folyosóján – a szállítmányok elleni támadásokat. A fegyveres csoport olyan hajókat vesz célba, amelyekről úgy véli, hogy Izraelbe tartanak, vagy onnan indulnak. A hónap elején három kereskedelmi hajót találtak el ballisztikus rakétákkal. A csoport hétfőn újabb két hajót vett célba.

Az amerikai védelmi minisztérium közleményben tudatta, hogy az Egyesült Királyság, Kanada, Bahrein, Franciaország, Norvégia, Spanyolország és a Seychelle-szigetek a tíz nemzet között van, amelyek a Prosperity Guardian hadművelet égisze alatt tevékenykednek annak érdekében, hogy minden kereskedelmi hajó szabadon közlekedhessen a Vörös-tengeren.

A döntés azután született, hogy a BP olajipari óriásvállalat is bejelentette, hogy szüneteltetni fogja a Vörös-tengeren keresztül közlekedő összes szállítmányt.

(BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!