Az izraeli elnök szerint készen állnak egy újabb tűzszünetre a túszok kiszabadítása érdekében

2023. december 19. – 17:08

Másolás

Vágólapra másolva

„Izrael kész egy újabb humanitárius szünetre és további segélyek küldésére, hogy lehetővé váljon a túszok kiszabadítása” – jelentette ki Jichák Hercog izraeli elnök egy keddi rendezvényen, ahol 80 ország nagykövete előtt beszélt. „Nagyon fontos, hogy megismételjük: nem harcolunk a gázai emberek ellen. Ők nem az ellenségeink. Mi a Hamász ellen harcolunk, ők az ellenség” – mondta az izraeli államfő.

A múlt havi hétnapos szünet során mintegy 105 túszt engedett szabadon a Hamász.

Hercog szerint Izrael „óriási erőfeszítéseket tesz” a gázai humanitárius segélyek növelése érdekében, míg az ENSZ tevékenységét kudarcnak nevezte. „Az elmúlt két hétben, elsősorban az ENSZ és más partnerek, kudarcot vallottak a Gázába tartó teherautók tekintetében. Naponta körülbelül 100-125 teherautó jutott csak be. Könnyen meg lehetne háromszorozni a teherautók számát, ha az ENSZ és partnerei erőfeszítéseket tennének. A világnak tudnia kell, hogy naponta több tízezer tonnával több is érkezhetett volna Gázába” – mondta.

Az ENSZ korábban visszautasította ezt az állítást, mondván, az izraeli bombázások nagyon megnehezítették a segélyek biztonságos eljuttatását. Nem ez az első alkalom, hogy Izrael az ENSZ-t bírálja. A hónap elején Izrael bejelentette, hogy visszavonja az ENSZ humanitárius koordinátorának, Lynn Hastingsnek a tartózkodási vízumát.

(Sky News, Times of Israel)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!